Kultúra

A tévében: szárazföldön, tengeren

Három legendás fickó megy a tengerre (Walter Matthau, Jack Lemmon, James Cameron), a többiek a szárazföldön maradnak.

19:00, film+, Tengerre, tata!
Bármit is kell játszania, Walter Matthau és Jack Lemmon együtt a telefonkönyvből is könnycsorgós komédiát kerít. Ebben a filmben épp két szélhámost alakítanak, akik egy hajóutazás keretein belül vetnék ki hálójukat gazdag asszonyokra, de kisül, az ingyenes út igazából táncpartneri állásajánlat volt, amit a két falábú kissé nehezen emészt meg.Ez a tökéletes film péntek estére.

19:05, RTL Klub, A gyanú árnyékában
A Marslakók után még egy félfikciós sorozat, amely a mindennapok történéseit, a nem-fikciót beleszövi a fikcióba. Mindennaposnak mondott történeteket játszanak el amatőr szereplők, amelynek a végén még úgymond tanulhatunk is a történtekből. A szándék nagyszerű, igaz, erre van egy tökéletesebb eszköz, a fikciós sorozat, melyből ha nem is feltétlenül tárcsázandó telefonszámokat, hivatalok nevét ismerhetjük meg, de tisztába kerülhetünk számos eset emberi vonatkozásával (régen az emberek ilyen szándékkal olvastak regényeket). A kísérlet érdekes, és nem szeretnék nagyon előrerohanni a bírálattal, de felmerül a kérdés, hogy itt vajon tényleg a valóság ad-e randevút a fikciónak, avagy a tévé a valóságot megjelenítő műsorait (Mónika Show, Fókusz, Aktív stb.) próbálja el valóságként eladni. Nagyon nem mindegy a kettő. 

20:00, National Geographic, James Cameron: Utazás a Föld legmélyebb pontjára
James Cameron hihetetlen, vonzódása a mélységhez jól ismert: A mélység titka 1989-ből, Titanic-filmhez való felkészülés merüléssel, majd abból 3D-film – és most a közismert utazása a Föld legmélyebb pontjára (mármint ami a felszínről is megközelíthető). A fizikus rendező maga tervezte kabinjából persze filmezett is, és most megosztja velünk a tökéletes sötétség és brutális víznyomás szférájában tett látogatásának képeit és az élményt. 

21:20, Viasat3, B13 – A bűnös negyed
Nem egy hatalmas film ez, van némi jó hangulata, illetve az elejébe nagyon érdemes belenézni, mert olyan parkour-teljesítményt láthatunk benne, hogy ihaj (Tudják, fiatalok városi akrobatikája, falakról legörgés, lépcsők helyett leugrálás, alpinizmus kötél nélkül.) Kár, hogy az ígéretes kezdést kissé elcsépelt (és nem is túl hiteles) ideológiai lezárás követi – azért aki ezt nem bánja, élvezheti az egészet. Persze ez a film is Luc Besson produceri és forgatókönyv-írói pályájának a része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik