Kultúra

Elkezdődött a Cannes-i Filmvesztivál

Wes Anderson Holdfény királyság című komédiájának díszbemutatójával szerda este hivatalosan elindult a 65. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film rendezője és hollywoodi szereplőgárdája - Bill Murray, Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand és Tilda Swinton - közösen nyitotta meg.

A vígjáték bemutatóját megelőzően az est háziasszonya Bérénice Bejo, az Oscar-díjas A némafilmes női főszerepét alakító francia színésznő köszöntötte a filmes szakma több ezer képviselőjét a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében.

A május 27-ig tartó filmes seregszemlén 91 filmet mutatnak be, a hivatalos versenyprogramban 22 alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért.

A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök, Nanni Moretti olasz rendező-színész  oldalán nyolcan érkeztek: Raoul Peck haiti és Alexander Payne amerikai rendezők, Hiam Abbasz palesztin rendező-színésznő és Andrea Arnold brit rendező, Ewan McGregor brit színész, Emmanuelle Devos francia és Diane Kruger német színésznő, valamint Jean-Paul Gaultier divattervező.

“Köszönet a cannes-i fesztiválnak és ennek az országnak, amely ellentétben másokkal, fontos szerepet szentel a filmművészetnek” – fogalmazott köszöntőjében a zsűrielnök, aki A fiú szobája című filmjéért 2001-ben az Arany Pálmát érdemelte ki.

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás, illetve a zsűrielnök legjelentősebb filmjeiből, akit állva, hatalmas tapssal ünnepeltek a nézők.

A Holdfény királyságot a délutáni sajtóvetítésen nagyon jól fogadták az újságírók. Kivételesnek számít, hogy a fesztivál nyitó filmje – amely ráadásul vígjáték – a fődíjért, az Arany Pálmáért is versenyezhet a hivatalos versenyprogramban.

A Cannes-ba most először meghívást kapott amerikai Anderson hetedik alkotása 1965-ben játszódik az amerikai New Englandben, és a francia új hullám mesterének, Francois Truffaut-nak a szellemében meséli el két tizenéves első szerelmét és szökését a felnőttek világából a vadonba, miközben a hatóságok, élükön a seriffet alakító Bruce Willisszel aggódva keresik őket. A fantáziadús szórakoztató művészfilm május 31-től a magyar mozikban is látható. 
A megnyitó ünnepségen jelen volt egyebek mellett Jessica Chastain, Jane Fonda, Eva Longoria és most először Alec Baldwin.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön az egyik leginkább várt francia film, Jacques Audiard De rouille et d’os (Rozsda és csont) című szerelmes filmje lesz látható az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral a főszerepben. A másik versenyfilm, az egyiptomi Yousry Nasrallah Csata után című alkotása a 2011-es Tahrir téri forradalmat idézi meg.  
Versenyen kívül mutatják be csütörtökön a Roman Polanski – A film memoir című dokumentumfilmet, Laurent Bouzereau alkotását a 78 éves lengyel-francia filmrendező életéről.

Magyarországot idén egy alkotás, Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmje képviseli, amelyet a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató program, a Cannes Classics sorozatának záró filmjeként május 26-án este vetítenek. Stalter Judit, Till Attila Tiszta szívvel címmel készülő kerekes székes gengszterekről szóló játékfilmjének producere pedig a Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban vehet részt további 24 tehetséges pályakezdő európai producer társaságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik