Kultúra

Magyar számokat játszik Santana

Két magyar vonatkozású dallal jelent meg Carlos Santana új lemeze.

Mr. Szabo és Macumba In Budapest – két dal a címével is jelzi, hogy Carlos Santana legújabb albumán nosztalgiával emlékszik magyarországi élményeire. Az egyik számmal a gitár magyar nagymestere, Szabó Gábor emléke előtt tiszteleg,  az utóbbi címe pedig utal a cigányzene és Budapest szeretetére is.

“Nagyon szeretem a magyar cigányzenét. Spirituálisnak, szenvedéllyel telinek tartom, nagyon fontos szerepet játszik az életemben” – nyilatkozta Santana a Metropol újságnak. A gitáros azt mondta, hogy 1997-ben kezdett dolgozni az album anyagán, tíz teljes évet töltött el vele. 2007 környékén lett kész, de nem akart sietni a kiadásával.

A lemezen fiával, Salvadorral is együtt játszik. Mint mondta, nem akartak egy percig sem versengeni, azért fogtak össze, hogy közösen zenéljenek, így egyszerű volt együtt dolgozniuk.

A Shape Shifter című lemezt az őshonosoknak ajánlotta. Szerinte sok őshonos indián kétségbe van esve manapság. Azt mondják, 2012-t írunk, jön a világvége.

“Azt akartam üzenni ezzel az albummal, hogy erről szó sincsen. Éppen ellenkezőleg: ez mindennek a kezdete. Ehhez csak a természethez kell kapcsolódnunk, ahogyan ők is teszik. Hallanunk és tisztelnünk is kell a természetet, mert ugyanazt az élelmet kell majd elfogyasztanunk holnap is, amit évszázadokon keresztül tőle kaptunk” – mondja Santana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik