Kultúra

A tévében: felívelés, alászállás

Versenyek, futamok követik egymást, majd Hitler elbukik, megismerkedhetünk az idővel, és egy régi, de értékelt Shakespeare-feldolgozást is láthatunk.

14:15, eurosport, FIA túraautó VB
A kilencedik túrauató VB-n két magyarért is izgulhatunk, a Zengő Motorsport színeiben Wéber Gábpr és Michelisz Norbert próbál helytállni a BMW 320 TC-vel, és hol másutt lehet esélyük jó helyezésre, mint a Hungaroringen. Weisznek ez pontszerzést, Michelisznek pedig tán dobogót jelenthetne mindez.

17:30, europsort, snooker-VB, döntő
Ez a snooker-VB nem szokványos, elvégre itt jelentette be visszavonulását a legendés Stephen Hendry, a 90-es évek verhetetlen bajnoka, sok megdönthetetlen rekord tulajdonosa. De vajon ki lesz az új bajnok? Tramp, a tavaly berobbanó döntős már kiesett, Robertson kiesett, Selby sehol, Maguire, Stevens, O’Sullivan és Carter közül kerül ki az új (avagy régi) bajnok. De ki lesz az? A vasárnap végére kiderül. 

20:00, Duna TV, A bukás – Hitler utolsó napjai
Ebből a filmből egy jelenetsort mindenki ismer, hisz ennél erősebb internetes mém aligha látezik – tán Uj Péter Demszky Gáborról írt döbbenetes verbális Bukás-parafrázisa óta tarthatjuk számon a politikai karrierek végét jelző Hitler-összeomlásokat. De a film többi része, a hitleri rendszer végnapjainak bemutatása is erős, mint ahogy Bruno ganz Hitler-alakítása is. Oliver Hirschbiegel egyébként Rex felügyelős epizódokon tanulta meg a szakmát. 

20:00, National Geographic, A kozmoszon túl: Az idő illúziója
Tán semmi nem tud olyan felfoghatatlan és nyomasztó lenni, mint az idő végtelenségének tudata. De tényleg mindig is volt és lesz az idő? Ez az ismeretterjesztő film meglepő dolgokról számol be – pl. hogy a tudósok nem tudják megfogni az időt. Van rá pár percük?

21:00, Duna World, Shakespeare: Szentivánéji álom
Legendés előadás volt, mely akkor kezdődött, amikor a többi színházban véget értek az előadások, a nézők pedig helyet foglaltak hintáikban. Itt, ebben a Csányi-rendezésben született meg a Kapa-Pepe kettős improvizatív felállása, Szabó Győző itt robbant be (konkrétan, haldokolva), Kulka János alakítása láttán sokan meglepődtek (erre is képes Mágenheim doktor), Udvaros Dorottya tökéletes Titánia, Kaszás Gergő pedig remek Puck. Tóth Józsefnél jobb Tunyog Matolcsot pedig nem hordott a Föld – Csányi az emberi kiszolgáltatottság mellett a kis, alternatív színházi létnek is görbe tükröt tartott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik