Kultúra

A tévében: javaslatok túléléshez

Ottliknál még élünk, a barokk Spanyolországban is oké, majd táncolunk, nehogy elvesszünk, de végül mégis sírhelyet hajkurászik nekünk Jean Reno.

13:10, m1, Hajnali háztetők
Dömölky János Ottlik Géza életművének eltökélt rendezője, e kisregény mellett a Valencia-rejtély című Ottlik-novellát is filmre vitte. Nincs könnyű dolga, mert az Ottlik-próza derűje, létbe markolása – ami nyilván abból a hallatlan műgondból is fakadt, ami a nagy matematikus-írót jellemezte – nehezen rakható át filmre. Ezt a remekművet szerencsére elég jó színészgárdával sikerült megvalósítani – a kisebb szerepeket is egy Kulka, egy Bán János játssza, a nagyobbakat pedig Cserhalmi György, Andorai Péter vagy Takács Katalin, a rendező felesége.

20:00, RTL Klub, Összekutyulva
Mihail Bulgakov Kutyaszív című szatirikus regényében a szovjet rendszer abszurditását mutatta meg egy kutyaszívet kapó ember félig kutya, félig ember hibridje által. Ebben a filmben is hasonló történik, egy ügyvéd változik át lassan kutyává, de itt inkább megy le kutyába – a Tim Allen által alakított férfi alapvetően családfői minőségében bonyolódik bele a kutyulásba. Dr. Kozak szerepében pedig Robert Downey Jr.-t üdvözölhetjük. 

22:25, m1, Alatriste kapitány
Aki szeretne kicsit elmerülni a kosztümös filmek világában, fodrok, kardok és lovak forgatagában, az keresve sem találhat jobb választást ennél a 147 perces filmnél, mely a 17. századi spanyolhon korrupcióval, udvari intrikákkal teli világát idézi meg. IV. Fülöp korrupt, áskálódó világa létezett, Alatriste kapitány viszont a fantázia szülötte, a polgárháborús hőst Viggo Mortensen alakítja – indulhat a barokk Spanyol Birodalom díszletei között játszódó mese.

22:55, Duna TV, Pina Bausch – Táncoljatok, táncoljatok, különben elvesztek
Nem a legfrappánsabban sikerült megoldani a Wim Wenders filmjének eredeti címéből adódó feladatot, hisz a táncosnő keresztneve önmagában félreértésre adhatott volna okat. A lényeg úgyis ez a csodálatos portréfilm, táncfilm, amely ennek a 2009-ben elhunyt csodálatos művésznek a lényegét, a táncot szándékozta visszaadni a film eszköztárával. A film 2011-ben elnyerte a legjobb európai dokumentumfilmnek járó Európa-filmdíjat, s eddig csak szűk körben lehetett látni Magyarországon (így a Duna TV döntésének nagyon örülünk, de valószínűleg egy jó 3D-moziban az igazi ez a filmélmény). 

23:50, Viasat3, Sírba viszel
Egy halálosan beteg nőnek volna egy utolsó kívánsága: szeretné, ha a lánya mellé temetné a férje. Akinek viszont főhet a feje: a kis városka temetőjében csak három hely van, és bőven lenne rájuk jelentkező. Így nincs más hátra, meg kell oldania, hogy a versenytársak túléljék a feleségét. Az ennél feketébb humor már fekete lyuk, nem csoda, ha a rendező Peter Weiland nevével eddig leginkább a Rowan Atkinson-Hugh Laurie-féle A Fekete Vipera stáblistáján találkoztunk. A film főszerepében Jean Reno próbálja fenntartani a helyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik