Kultúra

Népítélet: ki hogy néz focit? Népszerűtlen a Híradó

Miközben a statisztikák olykor mintha nem tudnák jól modellezni bizonyos műsorok nézettségét, az m1-es Híradónál elég jól látni, valami történt.

Érdekes különbségek olvashatóak ki a statisztikából, miközben a nézettség általános tendenciái nem változtak: a Csillag születik megint nyert (igaz, nem toronymagasan, 4-500 ezres különbséggel megelőzve a második helyezettet, csak 200 ezres különbséget tudott felmutatni). A Vettel bahreini győzelmét, illetve a BL-elődöntőt nagyjából ugyanannyian nézték (880 ezer körül), igaz, a focinál nehéz kiszámolni (bár biztos vannak becslések), hogy hányan nézték egy tévén (otthon, kocsmában, kivetítőn), hisz sokan szeretik társaságban végigszurkolni. Tehát itt nyilván több rejtett néző marad a statisztikában.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a 18-49-es korosztályra szűkítve a F-1-es versenyt 450 ezren nézték, több, mint az össznézők fele, ami nagyon jó arány, az m1 ezzel a lista hatodik helyére ért oda, amire régesrég nem volt példa (ez az egyetlen köztévés műsor ezen a listán). A focit ellenben csak 408 ezren nézték ebből a korcsoportból, amit nehéz elhinni, elképzelhető, hogy itt a nézettségmérés modelljének egyik hibája mutatkozik meg.

Az m1 Híradója egyébként hirtelen nézettségzuhanást könyvelhetett el, az elmúlt hónapokban fokozatosan javuló, és a múlt hétre egymilliós határt elérő eredménye most egy hét alatt 400 ezret zuhant, a legnézettebb Híradót is csak 625 ezren nézték meg – lehet, hogy a rengeteg különadó híre felülírta a paradicsomi himnuszokat zengő állami hírharsona érvényességét? Meglátjuk egy hét múlva, hogy csak egyszeri visszaesésről beszélünk, vagy az emberek tényleg nem hisznek többé a propagandának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik