Kultúra

A tévében: hegedűs és más szakmák

Frakk mellett producerek, tisztek, matematikusok és Lajkó Félix produkcióit nézhetjük ma.

14:55, m2, Frakk, a macskák réme – Zöld erdőben jártam
Egy húsvéti epizóddal emlékezünk meg az egykor oly nagyszerű magyar animációs filmről – persze ma is vannak kiemelkedő alkotók, csak egy Frakk, egy Kukori, egy Vuk, egy Mekk mester, egy Pom-pom, de még egy Nagy ho-ho-hó sem tud összejönni. Figyeljük meg, ahogy minden a helyén: ütös, pörgős, igényes főcímzene (ebben világbajnokok lehetnénk), remek karakterek és kedves történet (Bálint Ágnes nagyszerű gyerekkönyvíró volt), jó rajzok (Várnai Gyula), tökéletes szinkronhangok (Szabó Gyula, Schubert Éva, Váradi Hédi, Rajz János, majd Suka Sándor, Pártos Erzsi). Máig érvényes klasszikusok.

19:35, TV2, Producerek
Mel Brooks 1968-ban készítette első filmjét, ami egy darab írásáról szól. Ami valóságos darab volt, mert Brooks annak szánta a Hitler tavasza című komédiát. A film arról szól, hogy két producer úgy akar pénzt keresni, hogy egy darab színpadra állításhoz összeszednek rengeteg pénzt, majd a darab megbukik, így nem kell előteremteni a többit, viszont a maradék nekik jut. Ehhez már csak egy kellően pocsék szövegkönyv kell – igen, a Hitler tavasza. De mi van, ha a közönségnek bejön? (Mi itt Magyarországon már számos film, tévéműsor kapcsán megtapasztalhattuk, hogy nem lehet olyan szörnyű, hogy ne tessen sokaknak, szóval nagyon nem lepődnánk meg ezen a fejleményen.) A 44 évvel ezelőtti filmet 2006-ban újította fel Susan Stroman Nathan Lane, Matthew Broderick, Uma Thurman és Will Ferrell főszereplésével, érdekesség, hogy a film zenéjét is a színész-rendező Mel Brooks jegyzi – diktafonra dudorászott témáiból egy szakértő csinált kottát. A statiszták nagy többsége pedig olyan jótékony adományozó, akik a film megszületéséért adakoztak, cserébe pedig szereplhettek benne. 

21:00, Viasat3, Nincs kiút
Roger Donaldson filmjét, A bosszú jogán-t a héten mutatják be a mozik, nagyjából leghíresebb filmje viszont ez az 1987-es. A hadügyminisztériumba érkező új összekötő tiszt (Kevin Costner) összejön egy szépséggel (Sean Young), akivel egy probléma van: a hadügyminiszter (Gene Hackman) szeretője. Utóbbi felelősségre is vonja, majd megöli, a gyilkosságot pedig mepgróbálja vetélytárására kenni: a kezébe adja a nyomozás vezetését az ügyben. Érdekes, hogy míg Kostner és Hackman alig változott 1987 óta, a Szárnyas fejvadászból is ismert Young felett bizony nem múltak el nyomtalanul az évek (lásd fotónk).

22:30, Duna TV, Lajkó Félix a Művészetek Palotájában
Egyszer Lajkó azt mondta, azért akart hegedülni megtanulni, mert ez a hangszer teljes embert kíván, nem lehet félgőzzel megtanulni játszani rajta. És ez a teljesség, maximális odaadás Lajkó zenéjében is megfogható – aki átadja magát neki, tesz egy lépést a teljesség felé. Most erre 97 percig nyílik lehetőségünk. 

22:30, Story4, Bizonyítás
Aki viszont inkább játszana el a gondolattal, milyen matematikus lehet Gwyneth Paltrow, akinek a szintén matematikus Sir Anthony Hopkins a papája és Jake Gyllenhaal a barátja, John Madden filmjében megláthatja ennek megvalósulását, a Szerelmes Shakespeare rendezőjének köszönhetően Paltrow már nyert egy Oscart (kissé tán korán), itt pedig eljátszhatott egy neurotikus, kemény fejű karaktert. A matematikai részek kellően viccesen lebutítottak, hogy az is értse őket, aki összeadni sem tud (“Igen! Te megoldottad a Problémát!”), de Paltrow jobb, mint szokott, Hopkins meg sosem volt rossz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik