Kultúra

A tévében: Örkény 100

Százéves lenne Örkény István, de az m1, m2 mintha kissé szégyellené az eseményt.

21:05, Duna TV, Isten hozta, őrnagy úr!
A ma száz éve született Örkény István találkozása Fábri Zoltánnal – a 20. század egyik legnagyobb írójának találkozása az egyik legnagyobb rendezővel – két olyan alkotó, akik túl szerények voltak ahhoz, hogy zsenijüket az egész, inkább csodálatra, bálványozásra szocializálódott ország beláthassa. Valószínűleg Latinovits egyik legnagyobb alakítása, és persze a dobozolás, a csipogó, és a “háromba vágtad, Lajosom” – címszavakból is ismert, óriási film. Isten éltesse, író úr!

21:25, RTL Klub, A Főnix útja
Van egy filmes alapszabály – olyan filmet nem nézünk, amiben Dennis Quaid játszik. Most csak azért teszünk kivételt, mert a Hugh Laurie-s filmeket mindig meg kell nézni. Egy póruljárt olajkutató expedíció tagjai kell, hogy repülőt építsenek egy roncsból – szörnyen hangzik a sztori, de ugye a filmes alapszabályok miatt… Megnézzük.

23:00, National Geographic, Különleges építmények – föld alatti autópálya
Dél-Koreában nem tudják, mi az élet – tenger alatti autópályát építettek lehetetlen körülmények közt, hihetetlen mérnöki precizitással. Nem hallottak még a budapesti Nyugati pályaudvar előtti felüljáró építésekor keletkezett hézagról? Vagy hogy mi képesek vagyunk oda is alagutat építeni, ahol nincs legyőzni való magaslat? Kismiska ázsiai kistigrisek.

23:25, m1, Örkény 100
Mint mondtam, százéves lenne a század egyik legnagyobb magyar írója, erre a köztévé (m1, m2) mit tesz? Főműsoridőben Marslakózik, Fábryzik, olasz sorozatokat ad, és éjnek évadján leadnak egy 26 perces összeállítást arról az íróról, akinek első novelláját József Attila bírálta el, aki stílust, műfajt teremtett. Akit minden politikai helyzetben lehet idézni. Az egyik “legmagyarabb” írónk: minden szavában ott a 20. századi magyar történelem abszurditása, groteszksége, nemzeti sajátossága. Szégyen. 

23:55, m1, Az ember melegségre vágyik
Négy Örkény-novellát (Mikor van a háborúnak vége, Az utolsó vonat, Jégárpa, Az ember melegségre vágyik) vitt filmre Esztergályos Károly 1973-ban, akkoriban, amikor a magyar film a csúcson volt, s a magyar tévéjáték is magas színvonalon állt. A főbb szerepekben Kállai Ferenc, Őze Lajos, Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar, Rajz János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik