Kultúra

A fekete ruhás nő [filmpremier]

Harry Potter ezúttal szürke könyvelőként rémül halálra a nézővel együtt egy elátkozott házban.

Erre a hétre is jut egy spirituális horror, most nem ördögűzés a téma, hanem a szellemek. Egy fiatal özvegy férfinek vidékre kell utaznia, hogy eladjon egy megüresedett házat valamikor a 20. század elején. Arthur Kippsnek (Daniel Radcliffe) ez az utolsó esélye, ha csődöt mond, elveszti állását. Ám nincs könnyű dolga: a vidéki kisvárosban mindenki úgy fél a háztól, mint a tűztől. Nem is csoda, hisz a tengerben álló, lepusztulóban lévő épület (melyhez csak apálykor lehet eljutni) egyrészt igazi angol kúria rengeteg sötét zuggal, másrészt el van átkozva, mióta egyik lakója, egy örökbe fogadott kisfiú meghalt itt. Sőt nemcsak a ház, az egész falu el van átkozva: a gyerekek varázsütésre eldobják maguktól az életet.

Kippset ezért aztán nem fogadják szívesen, úgyhogy többször kénytelen a házban tölteni az éjszakát.

James Watkins először thriller-horror forgatókönyveket írt, majd 2008-ban elkészítette első rendezését, az Eden Lake-et, mely az ekkoriban tetőző véres-belezős slasher horrorfilmek (Motel, Fűrész) közt is párját ritkította, ráadásul még üzenete is volt. A fekete ruhás nő sincs ezzel másként, igaz, itt vér alig, ellenben többször is a szívinfarktus kerülgeti a nézőt – Watkins jó érzékkel elegyíti a japán horrorfilmek hatáselemeit, képi megoldásait, sőt tartalmi elemeit is Hasfelmetsző Jack korának hideg, nyirkos hangulatával. Egy krízisekkel teli, rossz kedvű korban járunk, a kiszolgáltatott emberek nyomorúsága, a hatalom nyers ereje, a szegénység, a félelem mind érezhető háttéreleme a filmnek – és ehhez jön a japán horrorfilmekből ismerős könyörtelen és reménytelen hangulat, valamiféle isten nélküli, nem kiengesztelhető negatív spiritualitás. Daniel Radcliffe ezúttal tökéletesen szürke, savanyú, korán megkeseredett figurát alakít, akinek egyetlen vesztenivalója a fia, és érte mindent megtesz – márpedig egy idő után már őt fenyegeti az átok. 
És akkor a házról még nem is beszéltünk – tökéletes hideglelős épület, valószínűleg a film hatására visszaesett az ingatlanpiaci kereslet a régi udvarházak iránt. 

Kinek ajánljuk? akik szeretnek félni a moziban

Kinek nem? akik amúgy is rémeket látnak

The Woman in Black – színes, feliratos, angol-kanadai thriller, 95 perc, 2012, rendező: James Watkins, forgatókönyvíró: Jane Goldman, producer: Richard Jackson, Simon Oakes, Brian Oliver, vágó: Jon Harris, szereplők: Daniel Radcliffe (Arthur Kipps), Ciarán Hinds (Mr. Daily), Janet McTeer (Daily felesége), Shaun Dooley (Fisher), Alisa Khazanova (Alice), Liz White (Jennet Humfrye), Sidney Johnston (Nicholas Daily), David Burke (Collins)

Hazai bemutató: 2012. március 29.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik