Kultúra

A tévében: Richter, Milan, Barcelona, tó

Gyilkos tavak, peches zsoldosok, döntőnek beillő negyeddöntő, Richter a zongoránál és börtönben ülő románok.

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány VI.: Gyilkos tavak
Az erdélyi Gyilkos-tó már önmagában horrorfilmes hatást kelt – fatörzsek a vízben -, de most olyan tavakról lesz szó, melyek vulkanikus pontok felett helyezkednek el, s amelyek rengeteg embert vesztét okozták. A kutatók azt magyarázzák el, miért és hogyan – aggódni nekünk amúgy inkább a bányatavak miatt kell, mert ilyen állóvizek Afrikában jellemzőek.

20:15, Digi Sport, AC Milan-Barcelona
Döntőnek is beillenék ez a BL-negyeddöntős első mérkőzés, 1994-ben egyébként az akkor dögerős Milan 4-0-ra lezúzta a Barcát, de az idők változnak, tavaly novemberben már a Barcelona nyert 3-2-re Milánóban. A meccsnek most sem az amúgy az olasz bajnokságban vezető Milan az esélyese, de náluk sosem lehet tudni. A Barcelonánál igen – ha Messinek nagy kedve lesz játszani, nincs sok esélye az ellenfélnek. Meglátjuk.

21:05, Duna TV, Keresztutak
Anca Damian nem a habos-romantikus lányregények megfilmesítője: börtön, halál a filmjei témája. A mai a börtönléttel kapcsolatos történeteket mond el, azaz a bűnhődéssel foglalkozik ez a mai román film fő csapásirányának megfelelően a valóságra épülő mozi. Az érdekes, finn-román koprodukcióban készült 2008-as film a jóféle román színészetre épít. 

22:30, Duna TV, Szvjatoszlav Richter
“Két dolgot gyűlölök: a hatalmat és az elemzést” mondta egyszer a műsor címében foglalt zongorista, aki nem kevesebbet ért el, mint hogy az első számú forrás legyen a zongoraművészet iránt érdeklődők számára. Az “ahogy Richter játssza” szinte az adekvát interpretáció szinonímája, ami hatalmas dolog egy ennyire személyes és szubjektív dolog esetében, mint amilyen a zene, a klasszkus zene. “Én nem csináltam mást, mint eljátszottam, ami a kottába van írva” írta másutt, és ez az alázat mutatkozik meg abban a gesztusban is, amivel ezt az 1989-es koncertet felvenni, rögzíteni engedte: egy apró kis égőt lehetett csak a zongorához tenni, essen arra a fény – így kellett működtetni a kamerákat. A londoni koncerten Chopin- és Mozart-darabok csendülnek fel. 

23:00, Filmmúzeum, Fifti-fifti
Ez nem az idén moziba került agytumorral foglalkozó film, hanem egy 1992-es akciófilm Charles Martin Smith rendezésében. Két zsoldos katona úgy jár, mint Magyarország: rendre a vesztes oldalon háborúznak. Először elmennek harcolni egy kis szigetre, de elfogják őket, majd átállnak az elvileg győztes oldalra, de ott meg a CIA kapja el őket. A szabadulás ára – egy kis harc. A rendező amúgy színész, és játszik is a saját filmjében, amely a történet ellenére nem vígjáték, hanem véres lövöldözős izé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik