Kultúra

Újra pályázik Alföldi

Alföldi Róbert szerint a Nemzeti Színházban a munkája a félidejéhez ér, ezért, ha lesz pályázat, megpróbálja újra elnyerni az igazgatói posztot. Jövőre 11 bemutatót tervez.

Kedden a nagyszínpadra hívta Alföldi Róbert az újságírókat, hogy bemutassa a „Nemzeti negyedik igazgatója első periódusának utolsó évadát”. Mint mondta, nem szeret számokkal dobálózni, de a következő évad fele akkora összegből kell hogy megvalósuljon, mint a négy évvel ezelőtti.

Ennek ellenére 11 bemutatót tervez az intézmény, öt magyar és hat külföldi darabot. Az utóbbiak között van a román származású, Amerikában élő Andrei Serban által rendezett Tony Kushner darab, az Angyalok Amerikában, továbbá Csehov Sirálya, Heinrich von Kleist Amphitryonja, Shakespeare Velencei kalmára és egy különleges, cigánymeséken alapuló előadás, amit a világhírű francia Jean Lambert-Wild rendez.


Fotók: MTI / Kollányi Péter

A magyar „mezőny” Vörösmarty Csongor és tündéjének fiatalok számára is lebilincselően izgalmassá álmodott feldolgozásával kezdődik októberben. Ugyanekkor mutatják be a tavaly elhunyt Agota Kristof Egy elsurranó patkány című drámáját. Decemberben a nagyszínpadon mutatnak be egy különleges, groteszk, abszurd humorú musicalt, amelynek egyelőre a Jönnek a Man-ek! a munkacíme. Írója Szabó Kimmel Tamás, Makranczay Zalán, Mátyásy Bence és Matkó Tamás, a szereplők között pedig a fiatal színészek mellett feltűnik majd többek közt Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Sinkó László vagy Molnár Piroska is.

Márciusban mutatja be a színház Székely Csaba Bányavirág című előadását, májusban pedig Bodó Viktor Szputnyik Hajózási Társaságának Az utolsó ember Európában című „színházi társasjátékát”.

Az igazgató elmondta azt is, hogy Rába Roland elhagyja a színházat, Tenki Réka és Gáspár Sándor pedig új tagként érkezik a társulathoz. Gáspár Sándor már próbál is a Hazafit nekünk! című Osborne-darabban, amelynek április végén tartják a bemutatóját

Talán nem véletlen, hogy az Alföldi-időszak utolsó bemutatója Klaus Mann Mephisto című drámája lesz. A hatalom és a művész viszonyáról szóló történetből készítette el Szabó István Oscar-díjas filmjét. Az igazgató által rendezett darab nem a film forgatókönye alapján készül, hanem „saját nemzetis feldolgozás” lesz. Nem lennénk meglepve, ha a rendező, az első ötéves periódus végén megpróbálná beleszőni a történetbe, mennyire próbálta/próbálja a politika befolyásolni, hatalmába keríteni a művészeket a mai Magyarországon, beleértve természetesen őt magát is.

Az igazgató megbízatása 2013 júniusában lejár. A Hír24 kérdésére megerősítette, hogy amennyiben kiír a minisztérium egy rendes pályázatot, újra megpróbálja elnyerni a posztot. Úgy érzi, pont most ért el a munkája a félidejéhez. Most ért be az a színházi elképzelés, amit annak idején a pályázatában leírt.

Alföldi Róbert korábban, az FN24-nek adott interjúban már beszélt arról, hogy szándékában áll újra pályázni az igazgatói posztra. Akkor optimistán nyilatkozott saját esélyeiről, a teátrumról pedig azt azt mondta:

“Attól tud különleges lenni a Nemzeti Színház – ma, amikor minden színház magyar nyelven játszik, tehát ilyen szempontból minden színház nemzeti színház -, ha a leginkább mismásolás nélkül beszél a társadalmi problémákról. Én ezt leírtam annak idején a pályázatomban is. Fontosnak tartom, hogy hiteles legyek, hiteles legyen a színház, még akkor is, ha az nem tetszik bizonyos erőknek, szabadságharcot folytatnak ellenem, és belelőnének legszívesebben a Dunába. Ezt vállaltam, ezt csinálom.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik