Kultúra

Ezt üzente John Malkovich

Az 50. színházi világnap alkalmából számos programot rendeznek országszerte, és több szakmai elismerést is átadnak ezen a napon.

A Nemzetközi Színházi Intézet John Malkovich amerikai színművészt kérte fel, hogy a színházak számára írjon köszöntőt a világnapra.

Íme az amerikai művész üzenetének hivatalos magyar fordítása:

Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházi Intézet engem kért fel az ötvenedik Színházi Világnap üzenetének megfogalmazására. A színházakban dolgozó társaimnak, barátaimnak küldöm rövid gondolataimat.

Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek. Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket. Ez egy egész élet munkája, amelyet alázattal és kíváncsisággal valósítsatok meg. Kívánom, hogy tehetségetek legjavát adva – és ez is csak kivételes és rövid pillanatokban lehetséges – sikerrel fogalmazzátok meg a “hogyan éljünk?” alapvető kérdését. Így legyen!

John Malkovich

Díjátadásokkal tűzdelik

Az idén először nem a fővárosban, hanem a kecskeméti Katona József Színházban tartják a MASZK Országos Színészegyesület hagyományos jótékonysági estjét és gálaműsorát. Az eseményen adják át a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Vámos László- és az Amfiteátrum-díjakat, az est bevételét pedig az idős színészek javára, az Ódry Színészotthonnak ajánlják fel. A színházi világnapon adják át a Kállai Ferenc-életműdíjat is a budapesti Magyar Színházban.

Éjjel is nyitva

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

Az eseményhez kapcsolódva – a múzeumok éjszakájának mintájára – az idén első alkalommal rendezik meg a színházak éjszakáját Budapesten: március 31-én a fővárosi teátrumokban rendhagyó, interaktív programok, kiállítások, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek és beszélgetések is várják az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik