Kultúra

A tévében: regényes és prózai utak

Az élet napos és árnyékos oldala a korlátlan fantáziabirodalomtól az ember okozta természeti károkig.

19:25, Filmmúzeum, Házinyúlra nem lövünk
Kirstey Alley a 90-es évek elején maga volt az amerikai komédia, rendkívül sikeres vígjátékokon volt túl. Ez a filmje sem kísérleti filmes szimbolista tragédia – már a tartalomismertetés második mondata is érdekesen hangzik: Marjorie, a főszereplő “Egy nap a véletlen folytán egy ismeretlen férfival kerül ágyba egy hotelszobában, aki azonban meghal az aktus közben.” Ezt nyugodt szívvel nevezhetjük bonyadalomnak. A többi pedig már Alley dolga – megoldja.

19:30, Duna TV, Kulisszatitkok
Méghogy a kukkolás csak az alanta tévés műfajok sajátosága! Egyrészt bizonyos médiakutatók szerint a tévézés önmagában kukkolás, másrészt itt e példa: a kulturális műsor átmegy leselkedésbe. Kulissza-, műhelytitkoknak mondja magát, de arról szól, milyen jó mást (történetesen nagy művészeket, kulturális szereplőket) meglesni. 

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány IX: Ember okozta természeti katasztrófák
Na, ez az, ami igazán szomorú, amikor az magát a teremtés koronájának vélő ember (nemcsak) a természet összetettségéhez képest primitív módon belekontárkodik a Rendbe. Persze minden lépték kérdése is, nekem már az is természeti katasztrófa, ha egy lepke szétcsattan az autó szélvédőjén, de itt tornádó, földrengés, iszapkitörés előidézéséről lesz szó. Vajon képesek vagyunk ilyen eseményeket provokálni? Én azt hiszem, képesek vagyunk.

20:20, cool, A Gyűrűk Ura – A király visszatér
Szerencsére ilyesmikre is képesek vagyunk, mint Tolkien hihetetlen gazdag univerzuma. A filmfolyam harmadik része 2004-ben három Oscart is elnyert, 94 millió dollárba került, 1,11 milliárdot termelt, és ezzel az 5. legsikeresebb film a filmtörténelemben, 2003-ban pedig a legsikeresebb volt. Játsszák: Ian McKellen, Elijah Wood, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Sean Astin, Orlando Bloom, Ian Holm, Cate Blanchett, Karl Urban, Sean Bean.

22:20, Duna TV, Tizenhat város tizenhat lánya
Krúdy Gyula nemcsak enni és szeretni tudott, történelmi regényeket is írt, melyek egyikéből készült ez a ritkán látható tévéjáték is. Ebben a XV. századi szövevényes történetben van két azonos nevű, hajszálra ugyanolyan lány, az egyikük polgárlány, a másikuk pedig királylány, önfeláldozás, bátorság, túszejtés, két király, Dzsokó Roszics, a szerb macsó, szegény Juhász Jácint, Tyll Attila, és a később az István, a királlyal berobbant Pelsőczy László. A rendező Katkics Ilona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik