Kultúra

Frankofón hét Szegeden

Magyarországon a budapesti Francia Intézet és az általa támogatott öt Alliance Française szervezi meg a Frankofónia hetének eseménysorozatát, amely Szegeden 2012. március 19-24. között zajlik.

A Frankofónia Napja nemzetközi esemény, amelyet a Frankofón világszervezet (OIF) szervezésében világszerte több mint 70 országban ünnepelnek meg március 20-án, egyszerre ünnepelve a közös nyelvet, és az abban megvalósuló kulturális sokszínűséget.

Ebből az alkalomból a frankofón közösség, amely 870 millió tagot számlál, közös ünnepléssel fejezi ki az egymás iránti szolidaritást és a másságot, a kulturális különbségeket értéknek tekintő békés együttélés iránti elkötelezettségét.

Magyarországon a budapesti Francia Intézet és az általa támogatott öt Alliance Française szervezi meg a Frankofónia hetének eseménysorozatát, amely Szegeden 2012. március 19-24. között zajlik.

A nyitókoncerten (03/19), amelyet a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetével közösen rendezünk meg, a reimsi KARPATT (Franciaország) együttes lép új albumával («Sur le Quai ») Takáts Eszter koncertje után, aki örömmel fogadta a szegedi Alliance Française felkérését.

Az eseménysorozat részeként Belgium is képviselteti magát a „Brüsszel, a francia kultúra 1000 éves tündöklése” c. kiállítással, amelyen Európa egy fontos kulturális örökségének számító, ugyanakkor a közösség életében ma is lényeges szerepet játszó város történetével ismerkedhetünk meg. Megnyitó március 20-án, 17.30-kor a Rektori Hivatalban.

Március 21-én Victor Hugo különböző arcait mutatjuk be egy változatos programokat felvonultató nap keretében. Az elsősorban egyetemista és középiskolás közönséget megszólító előadássorozatot rajzpályázatunk díjkiosztója követi, a napot pedig filmvetítés zárja : a szegedi Grand Caféban A nyomorultak adaptációját tekinthetik meg Jean Valjean szerepében Gérard Depardieu-vel.

Március 22-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel a Compagnie Absl. bemutatja Ionesco A székek című darabját a Reök Palotában. Szintén a Reök Palota ad méltó helyszínt Pálfi László (bariton) et Tóth-Fekete Nóra (zongora) komolyzenei koncertjének. A Zöld Szalonban Ravel, Ibert és Debussy dallamai csendülnek majd fel. A dalest programja részben Villon-adaptációkat vonultat fel.

A hetet egy fergetegesnek ígérkező Elektro-Swing Est zárja, ahol az elektronikus hangzás találkozik a jó öreg bakelitlemezzel, egy csipetnyi underground hozzáadásával. AFunky rendevú az Alliance-ban március 23-án, 20.00 órakor!

A Frankofónia ünnepe a kultúrát támogató szegedi vállalatokat (EDF, Vizmű, Novotel, Cora…) és intézményeket is egyesíti, amelyek segítenek nekünk az általunk képviselt értékek, a sokszínűség, a minőség és a nyitottság hirdetésében és megtartásában.

U.i. : a szegediek ízlelőbimbóiról sem feledkeztünk meg  – egész héten francia menü várja a gasztronómia iránt érdeklődőket a Bistorant ban!

Részletes szegedi program : http://www.af.org.hu/-Frankofonia-2012-?lang=hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik