Kultúra

A tévében: az elsők és az utolsók

Első Forma-1-es futam, az első és a negyedik, John Waters első nagystúdós filmje, új sorozat első epizódja - és a nyomorultak.

13:30, m1, Melbourne-i Forma-1-es Nagydíj
Elindul tehát ismét egy újabb Forma-1-es szezon (“száguldó cirkusz”), az idén is voltak kisebb változások, pl. a kipufogógázt felfelé kell elvezetni, ezért az nem szolgálhatja a jobb tapadást, mint eddig a diffúzoros megoldásokkal azt el lehetett érni. Jött Raikkönen, ment Barrichello, öt világbajnok van a mezőnyben, egyelőre a red Bull mintha nem lógna ki nagyon a mezőnyből, sőt a szabadedzés nem is ment túl jól nekik, de az időmérő és a verseny más kategória. Folytatódik a Vettel-korszak, vagy ismét uralkodni fog Schumacher? Netán Raikkönnen csillaga emelkedik ismét? Avagy valaki másé? Aki nem látta a reggeli, 6:40-es kezdetű élő  – rádiós vagy tévés – közvetítést (és az esti m2-eset nem akarja megnézni). 

19:45, Story4, Cry-Baby
John Waters egy disznó, kezdődött annak idején (1991?) ennek a filmnek a kritikája a Magyar Narancsban. Bizony, nem könnyű összerakni a kultúrkritika és a szórakoztatás világát, Watersnél pedig mind a kettő megtalálható. Hatásvadászat, pongyolaság, az a bizonyos éjféli mozielőadások Amerikában, olcsóság, B-filmes megoldások, irónia és iróniamentesség – ez mind John Waters. Kicsit mint Andy Warhol: ha akarom, a Campbell-doboz fifkás kapitalizmuskritika, ha akarom, szemérmetlen üzlet. E filmben, mely a rock and roll aranykorába vezet minket, egy egykori tinibálvány játssza a főszerepet, aki szeretett volna kitörni ebbéli státuszából: Johhny Depp (a szerepre ki volt szemelve még Tom Criuse, Robert Downey Jr. és Jim Carrey is). A film zenés, Waters meg tudta táncoltatni Deppet, aki amúgy utálja az ilyesmit, és olyanok játszanak a filmben, mint Iggy Pop, a későbbi pornósztár Traci Lords, és Willem Dafoe is kapott egy perc játékidőt. 

21:30, Sport1, Real Madrid – Málaga
A spanyol bajnokságban az első találkozik a negyedikkel – micsoda meccs. Ugyanakkor a két csapartközött 30 pont a különbség (!), a Real tíz ponttal áll a Barcelona, huszonhattal a harmadik Valencia előtt. Az is mutatja a két nagy meg persze a Real óriási fölényét, hogy +65-ös a gólkülönbsége (88 lőtt góllal), míg a Málagának 0 (37-37) – azaz a két csapat közti három helyezés különbség sokkal nagyobb. De ettől még az első találkozik a negyedikkel – és a spanyoloknál a kisebb csapatokat sem lehet leírni.

21:30, m1, Munkaügyek – IrReality Show
Nem csügged és nem lazsál a köztévé, érkezik az újabb sorozata, a magyar Hivatal, vagyis Office – egy munkaügyi kirendeltségen zajlódnak majd a három Showder Klubos szerző által kanyarított forgatókönyv bonyadalmai. Az alapötlet ígéretes, elvégre egy magyar hivatal elapadhatatlan forrása a groteszk és abszurd helyzeteknek, szituációknak, figuráknak, jelenségeknek. A megvalósítás? Meglátjuk. Molnár Piroska, Murányi Tünde, Mucsi Zoltán, Elek Ferenc, Kovács Lehel mindenesetre nem hangzik rosszul stáblistatagoknak. 

22:55, Duna TV, Caracas – Szerelem mindhalálig
A latin-amerikai, dél-amerikai filmek az utóbbi években volt egy erős árama, reneszánsza, fellendülése. Egyszerű történetek voltak ezek, de erősek, sodróak, hatásosak. Általában a valóságból építkeztek, erős irónia, szatirikus hangvétel jellemezte őket, mely mintha leginkább a nyomor, a szegénység leküzdhetetlenségének frusztrációjából, a sors kiszámíthatatlanságából eredne. Ez a venezuelai film is a mindennapokról beszél egy rossz hírű caracasi negyedben – egy párról van szó, akik az élet nehézségein át próbálnak átevickélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik