Kultúra

A tévében: filmek tüntetés utánra

A mozgalmas 15-e után érdemes kikapcsolni kicsit: bugyuta vígjátékok, gyermekded animációs filmek, kultikus darabok.

15:45, TV2, Pata tanya: Baromi buli
George Orwell Állatfarmjában a ház körüli állatok átveszik az uralmat a gazdától, hogy kisvártatva egy még rosszabb állati uralmi rendszert hozzanak létre. A Pata tanya ennél sokkal könnyedebb, de hasonló az alaphelyzet: az állatok azonnal saját társadalmuk életét kezdik élni, ahogy az ember elhúzott a környékről. Leginkább buliznak, pedig ideje lenne felnőni – ez Otis, a bika problémája is. Jó kis családi animáció a hosszú hétvégére.

19:00, RTL Klub, Táncoló talpak
George Miller először kultuszt teremtett a Mad Maxszel, majd átnyergelt az animációs filmekre, hogy itt is maradandót alkosson: a Táncoló talpak nagy siker lett. A történet szokásos: a császárpingvinek közt van egy, aki nem tud énekelni, de táncolni annál inkább. Ám énektudás nélkül a császárpingvinek közt nem vagy senki – a kis Topinak ezért más társaság után kéne néznie. Olyan után, ahol értékelik a táncot. Aki még bírja az animációt, itt a helye. 

21:00, Filmmúzeum, Űrgolyhók
Mel Brooks munkásságának legismertebb filmje kétségkívül ez a Csillagok háborúja-paródia, melyben rosszabbnál rosszabb poénok sorjáznak – mégis mennyire szoktunk nevetni rajtuk! 1987-ben még ilyen önfeledten tudtunk infatilisek lenni – Rick Moranis vezényletével egyébként még pár más sci-fi klasszikus is megkapja a magáét. Tökéletes láblógatós-sörös-pattogatott kukoricás film. 

21:20, Viasat3, Blöff
Ezt is ezerszer láttuk már, mégis jólesik újra meg újra: Brad Pitt cigány bokszolója, a golyóálló Borisz, a három kétbalkezes rabló, Brick, a maffiafőnök – az egész univerzum tökéletes. Guy Ritchie egyik legjobbja a fénykorból (melyet most a Sherlock Holmes 2 ragyoghat túl).

23:35, Cool, Elemi ösztön
És akkor a filmtörténet leghírhedtebb-híresebb lábkeresztezése – Sharon Stone lényegében azóta is ebből a filmből él. Paul Verhoeven érzékiséget és bűnt vegyítő filmje Michael Douglasszel, a dögös Stone-nal, Joe Eszterhasszal a forgatókönyvírói, Andy G. Vajnával a produceri székben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik