Kultúra

A tévében: harc a futballpályán, a főtéren

Küzdelmek a BL-ben, vívódások egy átlagemberben, a megélhetésért, illetve a túlélésért.

20:15, Digi Sport, Real Madrid-CSZKA Moszkva, BL-negyeddöntő-visszavágó
Bár az első meccsen 1-1 született Moszkvában, nem valószínű, hogy a CSZKA képes lenne mondjuk egy 2-2-re Madridban a spanyol bajnokságot vezető, mostanság elég gólerős Real Madrid ellen. Bár túlzás lenne Barca-Leverkusen-eredményt várni, egy párgólos vereség azért kinéz a szovjet belügyes csapatnak. Vagy mégsem? Történhetnek még csodák? Mourinho csapatai általában nyernek, de legalább is továbbjutnak, de meglátjuk.

21:00, film+, Akárki Joe
Valószínűleg mindenkinek volt már olyan rossz élménye, hogy egy megalázó helyzetben rosszul reagált, utána pedig számtalan jelenetben elképzelte, ahogy az igazságáért elégtételt vesz kard, pisztoly, láncfűrész által. Hasonló a film alapélménye is: a teljesen átlagos és boldog polgári életet élő Joe-t pofon vágják a gyereke szeme láttára. A férfi bosszút esküszik, ezért kungfu-tanfolyamra iratkozik be, ahol egy legkevésbé sem átlagos edzője lesz (alakítja James Belushi). Tényleg ennyi kéne, hogy Akárkiből Valakivé váljon?

22:20, Viasat3, Shameless – Szégyentelenek
Amerika nem először nyúl le valami hihetetlen jó brit dolgot – a Hivatalt is így sikerült Steve Carrellnek újraalkotni. A Szégyentelenek témája, a jó kis angol prolik világa öntudatos, erős, ízes világ, melyből csak úgy burjánzik a sok történet, karakter. Ezt a 2004-es BBC-s univerzumot dolgozta fel tavaly a Warner és egyéb társaságok megtartván Paul Abbott ötletgazdát, feldúsítván a szerepsoztást pl. William H. Macyvel. Úgyhogy a sorozat hiába amerikai, angolnak tűnik, és hát profi a javából – az ember ott ragad előtte. Ráadásul olyan dolgokról esik szó benne, amit egy prűd magyar sorozatban soha nem hallhatnánk.

0:10, Duna TV, Húsz év múlva
Kevés vérfagyasztóbb dolog volt a rendszerváltás környékén, beleértve a Ceausescu-kivégzést, mint a marosvásárhelyi pogrom 1990 márciusában. Tévében is megrázó volt, de képzeljük el azt, ahogy ebben a csendes kis polgárvárosban hirtelen megjelennek őrjöngő román parasztok botokkal, és ütnek, akit érnek (kész csoda, hogy csak öten haltak meg). Szinte hihetetlen, hogy az erőszak nem terjedt át más városokra, és milyen érdekes, hogy a Magyarországon előszeretetel lerománozott erdélyi magyarajkú cigányság megjelenésével ért véget az erőszak. Ám az igazság(?)szolgáltatás eljárása később csak tetézte a jogsértést. Buglya Sándor dokumentumfilmje azt mutatja meg, ahogy ez a botrány két évtized elteltével is élő tapasztalat, fájó seb a szemtanúknak, résztvevőknek, akiknek egyetlen bűnük, hogy magyarnak születtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik