Kultúra

A tévében: verziók

Két híd, két hűtlenség Ben Stillerrel, egy dal két verzióban Tímár Péterrel és egy film noir, ami Tarantinót is megihlette.

19:00, National Geographic, Mérnöki találékonyság II. A Millau-viadukt
Az egyik legszebb híd a világon az, amiről ez a másor szól – a hároméves építést tizenhárom év előkészítés előzte meg, hogy elkészüljön 2007-ben a világ akkori legmagasabb hídja. A 2460 méter hosszú, legmagasabb pontja 343 méter magas, 32 méter széles híd összesen 400 millió euróba került (2004-ben), ami csak azért érdekes, mert nekünk a vidauktotk, völgyhidak hallatán mindig a pénz jut az eszünkbe (a későbbi vizsgálat során megállapítottan feleslegesen, érdemi megfontolás híján létező, ám kétségkívül a Tihanyi-félszigetre nyíló mesés panorámát lehetővé tevő Kőröshegyi völgyhíd 1872 méter hosszú, 88 méteres legmagasabb ponttal bír, 23 méter széles és 41,5 milliárd forintba került 2007-es árakon).

21:00, TV2, Agyő, nagy Ő!
2004-ben a Derült égből Pollyban Ben Stillert a nászútjukon csalja meg a felesége egy szörftanárral – vérlázító eset, nem is csoda, hogy a csalódott férfi bár gubanc után Jennifer Aniston kerjaiban köt ki. 2007-re azonban megfordult a szereposztás: a most ajánlott filmben már Stiller jön rá, hogy akit nagy sebtiben elvett, nem az igazi, ám a nászútjuk helyszínén rögtön volna is alkalmasabb jelölt. Elindul tehát a nagy játszma: az egyik nőnek eljátszani a függetlent, a másiknak pedig megoldani, hogy ne vegyen észre semmit. Vérlázító, nem?


21:30, Duna TV, Csinibaba

Tímár Péter 1997-ben ráérzett valamire nagyon: a nosztalgiára. A rendezőtől nem állt távol sosem a zene, volt egész estés videoklip-szkeccsfilmje (Moziklip, 1987), és ezt a filmet is a zene viszi el. A történet ugyanis hamar elveszti koherenciáját, a film humora maga szaggatja szét a dramaturgiai ívet sok ki gegre, így a szatíraként induló Csinibaba humoreszkekre, humorbonbonokra széthullva éri meg a Vége feliratot. Érdekes az is, hogy az évekig házibuli-zenei utánpótlást biztosító feldolgozások közül leginkább a Kispál és a Borz-dalok voltak valóban ironikus felhangú feldolgozások, a többiek inkább csak modernebb hangszerelésben, de komolyan adták elő a dalokat. Innentől tehát két tendenciát számíthatunk: a régi nagy slágerek iránti mérhetetlen vágyat, mely azóta is az egekbe repíti a tehetségkutató műsorokat, illetve általában a nosztalgiát, a múltba révedés szokását, mely sokkal megnyugtatóbb, mint a jövőt fürkészni.

22:00, National Geographic, Gyáróriások: a Williams-istálló
Már csak másfél hét, és kezdődik a Forma-1-es szezon, a 63. a sorban, így – az érdekessége mellett – aktuális is, hogy bepillantsunk a Williams csapat életébe. Erre eddig nem nagyon volt lehetőségünk, így még a vájtfülűek is biztos láthatnak pár érdekességet arról, hogy él, dolgozik egy (nagy nevű, 1977-ben alakult, 9 konstruktőri és 7 egyéni VB-címet nyert) Forma-1-es csapat két verseny között. 

0:30, m2, Egymillió dolláros zsákmány
Quentin Tarantino köztudottan videotékában dolgozott, és rengeteg filmet ismer, szeret, számos pedig saját filmjeinek kiindulópontja. Ez például az első filmjéhez, a Kutyaszorítóban-hoz adott inspirációt, ötleteket – egy volt rendőr úgy dönt, rabló lesz, kidolgozza a tökéletes bűntény tervét, az egymillió dolláros balhét pedig ráverné a társára, de az, úgy tűnik, még sincs annyira nagy balek. Egy jó kis film nor 1952-ből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik