Kultúra

Rém hangosan és irtó közel [filmpremier]

Történet a gyászról és az újrakezdésről, avagy a 9/11-es tragédia egy Asperger-szindrómás kisfiú szemszögéből. Nehéz téma nem túl jól sikerült feldolgozása.

Oskar édesapja (Tom Hanks) a WTC ikertornyainak egyikében tárgyal 2001. szeptember 11-én, a terrortámadás napján. Amikor a különleges fiú (Thomas Horn), az iskolából hazaérve bekapcsolja az üzenetrögzítőt, imádott apja utolsó szavait kénytelen végighallgatni. Az eddig is elvarázsolt kis amatőr csillagász, rádiós, térképzseni és feltaláló még jobban magába fordul, és a gyász eltávolítja anyjától (Sandra Bullock). A tragikus események után egy évvel apja gardróbjában talál egy kulcsot, és megszállottan keresni kezdi a hozzá tartozó zárat. Legyűrve fóbiáit bejárja New Yorkot, felkeresve az összes szóba jöhető embert és helyet. Kalandjában társa is lesz: a nagyanyjánál lakó rejtélyes, néma öregember (Max von Sydow).

A jó nevű Stephen Daldry (Billy Elliot, Az órák, A felolvasó) előszeretettel választ határhelyzeteket vizsgáló regényeket megfilmesítésre. Ilyen volt náci múltat új megvilágításba helyező A felolvasó, és ilyen a 9/11 rémségét feldolgozó Rém hangosan… is. Ám ez alkalommal beletört a bicskája a feladatba: vontatott, szájbarágós és giccses lett filmje, melyhez rettentően hatásvadász háttérzene társul. Hiába érezzük, hogy bizonyos pillanatokban meg kéne meghatódni, nem megy. A kiváló színészi alakításokra azonban érdemes kitérni.

A fiút alakító Thomas Horn ritka nagy feladatot kapott, a kétórás film gyakorlatilag minden jelenetében szerepel. Az érzelmi mélység mellett elképesztő mennyiségű információt is reprodukál, ami komoly teljesítmény. Tom Hanks-et keveset látjuk, de az mindig jó. A különleges apa-fiú kapcsolat hihetően jön át kettejük játékában, Sandra Bullock viszont igen halovány, ő a leggyengébb láncszem. Az igazi főnyeremény mégis Max von Sydow. A roskatag, viharvert ábrázatú, néma öregemberként egyetlen arcrezdülése többet ér, mint az egész film. Miatta talán mégis érdemes végigülni.

Kinek ajánljuk?

Akiknek gyászolnivalójuk van. Akik bejárnák New Yorkot két óra alatt. Akik kíváncsiak, mire képes egy igazi színészfejedelem 83 évesen.

Kinek nem ajánljuk?

Akiket zavar, ha vezényszóra kell meghatódni.

 

Extremely Loud and Incredibly Close – színes, feliratos, amerikai filmdráma, 129 perc, 2011. Rendezte: Stephen Daldry. Szereplők: Thomas Horn (Oskar Schell), Tom Hanks (Thomas Schell Jr.), Sandra Bullock (Oskar anyja), Max von Sydow (az öreg), James Gandolfini (Ron), John Goodman (Stan), Jeffrey Wright (William Black), Viola Davis (Abby Black). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: március 8.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik