Kultúra

Goya grafikáiból nyílik kiállítás Győrben

Francisco de Goya két grafikai sorozatát bemutató kiállítás nyílik március 29-én a győri Városi Művészeti Múzeumban.

Az 1799-ben készült Szeszélyeket és a tizenhét évvel későbbről származó Bikaviadalt bemutató, kiemelkedő jelentőségű tárlat csak Győrben lesz látható a tavaszi fesztivál keretében – közölte Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója az MTI-vel.

A 120 rézkarc a bambergi Richard H. Mayer magángyűjteményből érkezik Magyarországra. A csaknem félmillió euró értékű képzőművészeti anyag biztosítási költségét az önkormányzat állja. A grafikák optimális megvilágítása érdekében korszerűsítik az Esterházy-palota kiállítótermeinek világítását, szintén a város finanszírozásában – emelte ki az igazgató.

Goya egyedülálló rézkarcai, és akvatintái önálló fejezetet képviselnek a képgrafika történetében – mutatott rá Grászli Bernadett, utalva arra, hogy ezekben a munkákban szellemesen és ironikus hangvételben jeleníti meg a művész saját korának erkölcsét, babonáit és az örök emberi gyarlóságokat.

Négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra a spanyol alkotó: a 80 lapból álló Szeszélyek, ötletek (Los Caprichos) és a 40 lapos Bikaviadal (La Tauromaquia) mellett A háború borzalmait és a Balgaságokat. Előbbi 80 lapos, az utóbbi 22 lapból áll.

Festményeivel ellentétben nyomatait nem megrendelésre készítette a főként portréi révén nevessé lett királyi és udvari festőművész – jegyezte meg a múzeumigazgató.

A győri kiállítás a Goya grafikai munkásságával kapcsolatos könyves emlékekből is ízelítőt ad, bemutatja a sorozatokat ismertető kiadványokat egyebek között az Országos Széchényi Könyvtár és a Képzőművészeti Egyetem könyvtárának kollekciójából – mondta Grászli Bernadett.

A március végén nyíló Goya-kiállítás április közepéig látható a Városi Művészeti Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik