Kultúra

A tévében: a kommunizmus áldozatai, Aladdin, Schwarzenegger

Teremtett múltak: stílusjáték a régi filmmel, illetve igazi szembenézés helyett valami más.

Vasárnap hajnalban itt az Oscar-díj Gála, ahol is ki fog derülni, mennyiben dicsőül meg az Artist – A némafilmes című film, mely a némafilm elmúlásáról szóló klasszikus némafilmnek tekinthető. Ma láthatunk egy hasonló próbálkozást, az expresszionista filmek formai jegyeit vette át Kerry Conran a Sky kapitány és a holnap világában, Murnau és Fritz Lang fantasztikumát láthatjuk viszont. Egy ördögi elme, Dr. Totenkopf el akarja pusztítani a világot, amelynek sorsa egy repülős kapitány (Jude Law) és egy újrágírónő (Gwyneth Paltrow) kezében van. Azaz ez a film a mából egy elképzelt múlt által kitalált jövőt mutat meg. (Lesz még benne egy dögös Angelina Jolie-figura is.) (14:50, m1 és 20:35, m2)

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak világnapja, aminek okán a Duna TV-n egész nap beszélgetések, visszaemlékezések lesznek. Nem kifejezetten szombat esti kikapcsolódás, de 19:00-tól elkezdődik egy ilyen Ünnepi stúdióbeszélgetés. Kérdés persze, hogy mit kezdjünk az ilyen történelmi bűnökre emlékező napokkal, főleg ma, amikor a szélsőjobboldali eszmékre többen fogékonyak, míg momentán lényegében senki nem óhajt kollektivizálni, államosítani (kivéve olykor a kormányt), kitelepíteni. Az emlékezésnek persze van értelme – igen, a Magyarországon 1947-től 1990-ig tartó hatalmi, uralmi viszonyok egy elnyomó, diktatórikus rendszer különböző arcát mutatták. Ezzel fordult szembe a ’89-es fordulat, mely után a mai napig elmaradt és felemás múltfeltárás zajlik. Aminek isszuk a levét. Pedig komoly változások nincsenek katarzis nélkül. Ellenpéldát lásd alább.

A hagyományos családi szórakozásnak inkább megfelel az 1992-es Aladdin, a Disney egyik klasszikusának animációs feldolgozása. Ezt amúgy a cég nem óhajtja 3D-ben újra piacra dobni, mint nemrég tette a Szépség és a Szörnyeteggel, ami nagyon kösözönünk – így jó ez, ahog van. 19:30, RTL Klub.

Már a változás előszelét jelentette 1987-ben Andy G. Vajna Budapestre érkezése – a producer a Vörös zsaru című filmjét forgatta itthon. Arnold Schwarzenegger a csúcson játszhatta el a szovjet rendőrt, aki Amerikába repül, hogy elfogja öccse gyilkosát. Ott egy tipikus chicagói rendőrrel (James Belushi) kénytelen együtt dolgozni, de a nagy szovjet gengsztert nem olyan könnyű elfogni. A filmben feltűnik még Laurence Fishbourne és Gina Gershon is. No meg a budai Vár és Növényi Norbert, Balkay Géza, Koncz Gábor, Körtvélyessy Zsolt, Bán János. 21:00, film+

És akkor itt a múltfeldolgozás másik útja – a németeké. Ha másért nem az utolsó öt percért érdemes megnézni A mások élete című filmet – nem a világ legjobb mozgóképes alkotása, de érződik rajta az a megalkuvásmentes igyekezet, ami annyira áthatja a németeket: hogy megismerjék a múltat, és tanuljanak belőle. A keleti blokk egyik legdurvább besúgói hálózatát működtető Stasi (állítólag elérték, hogy gyakorlatilag mindekit meg tudtak figyelni, nem volt fehér folt) hálózatának nyilvánosságra hozása nyilván rengeteg üzleti és személyes érdeket sértett, és számtalan életet roncsolt meg – hisz barátok, rokonok jelentettek egymásról. De most már túlvannak ezen, míg mi még mindig kerülgetjük a forró kását, és őszinte magunkba nézés helyett kifogásokat gyártunk. Talán ez ennek az emléknapnak a legnagyobb tanulsága. 22:00, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik