Kultúra

Fliegauf: még demokráciában élünk

A Berlinben díjat nyert rendező aggódik amiatt, hogy "kínai úton" járunk.

A Die Welt hétfői számában megjelent interjúban Fliegauf Benedek rendező beszélt a Berlinalén Ezüst Medve díjjal jutalmazott filmje, a Csak a szél ötletéről és forgatás körülményeiről. A támogatás kapcsán megjegyezte, hogy pár hónappal korábban állami oldalról még érkezett hozzá olyan kívánság, hogy ne mutassa be túl drasztikusan a visszaéléseket.

Hozzátette, hogy mivel a költségvetésnek csak 10 százalékát biztosította az állam, ezért ezt nem tudták keresztülvinni. Az újságírói kérdésre, hogy van-e Magyarországon filmcenzúra kifejtette, hogy ezzel kapcsolatban óvatosan fogalmazna. Elmondta: nem tudni, mi történt volna, ha a teljes költséget az állam állta volna, de aláhúzta, hogy ezt még nem nevezné cenzúrának.

Fliegauf elmondta: emlékeztették, hogy tartsa szem előtt, milyen rossz kép alakulhat ki Európában Magyarországról, de kijelentette, hogy ő csak egy jó filmet akart csinálni. Még demokráciában élünk, és büszke arra, hogy magyar, de ugyanakkor látja azt a trendet, hogy elnézünk a problémák felett – fogalmazott Fliegauf. Kifejtette aggodalmát, hogy egy olyan jelenségnek tűnünk, ahol a demokrácia helyett a „kínai úton” járunk.

Az Ezüst Medve-díjas rendező azt mondta: nem tudja mi fog történni márciusban, a film magyarországi premierjén: lehet, hogy ünnepelni fogják, de lehet, hogy ki kell vándorolnia, ha a szélsőjobboldal keresztülviszi a véleményét, miszerint “bemocskolta” az országot – idézi a német lapban megjelent interjút a Médianéző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik