Kultúra

Hadak útján [filmpremier]

Steven Spielberg, a legnagyobb élő szocialista realista rendező nem tud mellényúlni. Ezúttal is jó lóra tett. Egy csatalóra.

Amely pont ugyanúgy vágtat el a lenyugvó nap előtt, mint virslivé régesrégen átlényegült szovjet kollégája anno ezerkilencszázhatvanvalahányban. Azon egy derék vöröskatona menekült a fehérek elől, vagy üldözte őket. (Végül is egyre megy. Már nem is emlékszem, mi volt a kiskorúaknak a bolsevizmus felsőbbrendűségéről szóló kalandos szeminárium címe.) A hollywoodi digitális paci a zárlatban az Első világháborúból tér haza, hátán alacsony származású, ám nemes lelkű gazdájával, míg a megvédett szülőföldet elönti az aranyló dicsfény, és erősen dolgozik John Williams komponista sokadik Oscar-díján a tömérdek hegedűs, fúvós és ütős.

A film viszont nem annyira ütős. Valóságos közhelyparádé vonul végig szemeink előtt, benne a „lovazós film” (idomítás a szeretet erejével), a „felkapaszkodós film” (kis ember nagy tetteket visz végbe, mert hisz magában) és a „háborús film” (sok szenvedés, sok halál, sok gyász), ezen belül is az első világháborús alfejezet (lehetetlen monstrumok, lövészárok-labirintus, barátkozás a fronton) klasszikus kliséivel. Valószínűleg igazságtalan vagyok az eredeti művel, Michael Morpurgo ifjúsági regényével, amely egy ló szemszögét felhasználva kívánt az élet és halál fontos kérdéseiről beszélni – serdülőknek. Merthogy mindarról, ami ebben a filmben (könyvben) van, kell is beszélni. De lehetett volna az alapanyag akár a Hamlet, vagy maga a Biblia, egy hétpróbás giccs-gyáros kezén nem válhatott mássá, mint amivé vált: szájbarágós-szirupos tanmesévé. A tapasztalt filmes üzletember olyan tenyérbemászó célzatossággal foglal állást az ún. örök értékek – kitartás, hűség, hit, könyörületesség, becsület, barátság stb. – mellett, hogy abban nincs köszönet. Az ember okkal kezd arra gyanakodni, hogy most a cápás-dinoszauruszos rémisztgetés és az Indiana Jones-os kretén szupermenkedés után ez hozza a profitot.

(Zárójelben jegyzem meg: bár nem lett volna túl piacbarát dolog a filmet Csatalóként vagy Harci ménként forgalmazni, a közismert kuruc nótát – „Megjártam a hadak útját, nem tartottam lovam száját…” – teljesen értelmetlen volt megidézni a címben.)Ajánljuk: nem túl igényesen nevelt gyerekeknek és gyermeteg lelkű mozgóképfogyasztóknak.

Nem ajánljuk: azoknak, akik maguk is ki tudják fújni az orrukat.

TPP

War Horse – színes, feliratos amerikai-indiai háborús filmdráma, 2011. Rendezte: Steven Spielberg. Szereplők: Jeremy Irvine (Albert), Tom Hiddleston (Nichols százados), Benedict Cumberbatch (Stewart őrnagy), Emily Watson (Rose Narracott), Peter Mullan (Ted Narracott), David Thewlis (Lyons), Niels Arestrup (nagyapa), Celine Buckens (Emilie), Eddie Marsan (Fry őrmester). 109 perc. Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: 2012. február 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik