Kultúra

A tévében: varázslat, boszorkányság, kéj

Mágia lesz ma a tévében, boszorkák, kameravarázslók, a Halál és pár nemi betegség is a képernyőre kerül.

Ebéddel a hasunkban hátradőlni, és nézni valami kis semmiséget, ami valamennyire fenntartja az érdeklődésünket – erre a célra találták ki az Átkozott boszorkák című filmet. Két nem átlagos lánytestvér (játssza két nem átlagos nő, Sandra Bullock és Nicole Kidman) a címben megnevezett foglalkozás értője, ami nem is árt az érvényesülés szempontjából. Ám az a férfi, aki beleszeret a két lány egyikébe, nem sok jóval kecsegtethető – hamarosan elhuny. És akkor feltűnik a színen egy (Goran Visnjic), aki különös eseények láncolatát indítja el. 16:25, RTL Klub.

Rájöttem, hogy Micimackó szakállban és kicsit agresszívebben nem más, mint Bud Spencer. Az ország mackója nem először kerül olyan helyzetbe, hogy mindig megzavarják az evésben. Ilyenkor jön egy tipikus Spencer-arc, ajakbiggysztés, lehunyt szemek, sóhaj, aztán puffannak az öklök. Mindezt most nem Nápoly vagy a modern Amerika díszletei közt, hanem a vadnyugaton adja elő az 1929-es születésű Carlo Pedersoli, ez az Aranyeső Yuccában (nem botanikai témájú film, figyelem), 19:10, Film+

Döntse el mindenki, a filmezésről filmet forgatni mennyire belterjes dolog, Francois Truffaut mentségére legyen szó, oly korban élt ő a földön, amikor a film csoda volt, társadalmi történés, sőt mozgató, azaz a filmrendezők (művészek) fontosak és befolyásosak voltak. Ennek az aranykornak az árnyát kergeti ma sok rendező, és nehezen fogadják el, hogy a jeletőségük áttételes lehet csak, ha. Az, hogy ennek az aranykornak a filmjei közül melyik működik ma is, és melyik nézhetetlen – nekünk kell megválaszolni. Az 1973-as Amerikai éjszaka a rendezőjével a főszerepben (plusz az elmaradhatatlan Jean-Pierre Léaud, illetőleg Jacquline Bisset) 20:05-kor kezdődik a Duna TV-n.

Kárpáti Péter az egyik legbravúrosabb mai színházi író, aki szívesen keveri-kavarja a dolgokat össze. Az Akárki című drámájában a középkor és egyik kedvelt műfaja, a moralitás ad randevút a kortárs magyar valóságnak. A műfaj szabályai szerint a Halál eljön és beszédbe elegyedik egy Akárkivel, akinek így számot kell vetnie önmagával, és esetleg még meg is menekülhet. Mindkettő kemény dió ma itthon. Csákányi Eszter, Lukáts Andor, Benedek Miklós, Bodnár Erika, Szacsvay László és még sokan mások, a rendező pedig Zsámbéki Gábor. Figyelem, színházrajongóknak nehezen hozzáférhető csemege! 21:30, Duna World.  

Nem tudom, hallottak-e már John Wilmotról, Rochester második grófjáról: 1647-től 1680-ig facsarta önpusztító életét, leginkább alkohollal, prostituáltakkal meg költészettel, utóbbi kivételével mind hozzájárult halálához (Gabnai Máté fordításában egy kis ízelítő A postakocsishoz című versből: “Betörõ voltam és szüzesség-rabló/Ahol nem adták, véres lett a padló./Rosseb, mért sorolom e potomságokat?/Gyaláztam Istent és királyokat./Hogy jutok a pokolba? Fülembe súgd./KOCSIS:/Legjobb, uram, a rochesteri út.”). Bizony, a királlyal is meggyűlt a baja, amikor egy színésznőnek szánt főszerep okán szatirikus darabot írt. És egy hódításnál itt többet is bukhat. A borsos-fűszeres menüt nem akárkik szolgálják fel: a grófot Johnny Depp alakítja, a királyt John Malkovich (nem mindeki fogja felismerni, lásd képünk), illetőleg Rosemund Pike, Samantha Morton is tiszteletét teszi. 23:00, m1, Rochester grófja – Pokoli kéj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik