Kultúra

Törőcsik Mari a Berlinale kísérőrendezvényén

Február 11-én kezdődik a Collegium Hungaricumban a Berlinaléhoz időzített Cinema Total.

A magyar filmiparban az elmúlt egy évben történt változásokra és a közép-kelet-európai régió filmművészetére összpontosít a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) nagy sikerű filmszakmai rendezvénye, a Cinema Total, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg, ezúttal is a Berlinaléhoz időzítve. Az esemény vendégei között lesz Törőcsik Mari és Mészáros Márta is.

A február 11. és 15. között zajló ötödik Cinema Totalt Central European Space címmel rendezik meg a berlini Lengyel Intézettel és a Lengyel Filmintézettel közösen. A programban jelentős nemzetközi részvétellel zajló filmpolitikai kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek, a Magyar Nemzeti Filmalapot Andrew G. Vajna kormánybiztos képviseli.

A Cinema Total a magyar kultúrdiplomácia most már hagyományosnak tekinthető hozzájárulása a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválhoz, a Berlinaléhoz – mondta Can Togay János, a CHB igazgatója, hozzátéve, hogy a rendezvény fontos platform Kelet-Közép-Európa számára a Berlinale alatt, tükrözi a térségben kialakult együttműködést. Mint mondta, a Cinema Total a Bécsi Filmalap szerint már a Berlinale legfontosabb kísérő rendezvényévé nőtte ki magát. “Ez ugyan túlzás, de az biztos, hogy jelentős esemény a legfontosabb európai fővárosi filmfesztivál idején” – jegyezte meg.

A CHB igazgatója szerint Lengyelország részvétele a művészeti sík – a jelentős lengyel filmművészet – mellett kultúrdiplomáciai szempontok alapján is fontos, mert a magyar-lengyel kapcsolat “intim barátság”, amelyről nem sokan tudnak Európában, ezért itt az ideje bemutatni. Lengyelország emellett kiválóan teljesít kulturális, gazdasági és politikai síkon is, Magyarország pedig “közelről szeretné figyelni a varsói gyorsot”. A két ország 2011-ben ráadásul egymást váltotta az Európai Unió elnökségében – emlékeztetett.  

A rendezvény díszvendége lesz Törőcsik Mari és Mészáros Márta. Az igazgató által a magyar filmművészet legnagyobb élő legendájaként méltatott színésznő most először vendégeskedik majd a német fővárosban, Mészáros Mártát azonban már kellemes emlékek fűzik Berlinhez: 1975-ös, Örökbefogadás című filmjéért a Berlinale történetében az első női rendezőként kapta meg az Arany Medve-díjat, majd 2007-ben Berlinale Kamera-díjjal tisztelegtek életműve előtt. A rendező emellett a lengyel-magyar kapcsolatok emblematikus alakja is – emelte ki Can Togay János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik