Kultúra

Jazzvilágsztár Budapesten

Joshua Redman szaxofonos triójával lép föl a Budapest Jazz Clubban.

Az amerikai szaxofonos 1993-ban a Warner kiadó lemezszerződését elfogadva két saját albumot is megjelentetett. Meglepő módon legelső lemeze Grammy-jelölést hozott Redmannek, így nem csoda, hogy második, Wish című albumán már olyan nevek működtek közre, mint Pat Metheny, Charlie Haden, és Billy Higgins.

Egy évvel később a modern jazz meghatározó alakjainak közreműködésével életre hívta saját formációját, melyben a világ bármely pontján egyenként is teltházas koncerteket garantáló zenésztársak Brad Mehldau, Christian McBride, és Brian Blade voltak. A fent említett zenekar később átalakult. Az új formációban Peter Bernstein gitározott, Peter Martin zongorázott, Chris Tomas bőgőzött, ám dobokon változatlanul az akkor még alig huszonöt éves Blade játszott.

Redman következő zenekarát a kilencvenes évek végén Aaron Goldberg, Reuben Rogers és Gregory Hutchinson közreműködésével alapította, mellyel 2000-ben jelent meg nagysikerű, Beyond című albumuk.

2002-ben aztán újra Brian Blade energikus dobolására alapozva megalakította a groove-os, elektronikus zenét játszó Elastic Bandet, melyben Sam Yahel billentyűzött. Egyik legizgalmasabb lemezét 2007-ben rögzítette. A Back Easten különböző zenészekből álló ritmusszekciókkal alkot triót. A megszólalás minden esetben különleges, hiszen a dob, nagybőgő és persze szaxofon mellett nem hallhatjuk a megszokottnak számító zongorát.

Joshua Redman legújabb, James Farm nevű formációjának debütáló albuma a Nonesuch kiadó gondozásában tavaly jelent meg. A nagy tekintélyű Down Beat magazin olvasói 2011-ben Joshua Redmant választották az év tenorszaxofonosának.

Triójával február 15-én játszik a Budapest Jazz Clubban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik