Kultúra

Egerbe költözik a Kaláka Fesztivál

A hagyományos helyszín, a diósgyőri vár felújítása miatt idén Egerben tartják a Kaláka Fesztivált, amely a 33. lesz a sorban. Miskolc ugyanakkor az átépítés után visszavárja a Kalákát.

Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője levélben értesítette Miskolc polgármesterét, Kriza Ákost arról, hogy bár a diósgyőri vár bezárása után együtt keresték a fesztivál szempontjából lehetséges miskolci helyszíneket, a rendezvényt végül Egerbe költöztetik. “Az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez a vár illik, emellett az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták” – fogalmazott Gryllus Dániel, majd kifejtette azt is, hogy sokfelé hívták őket, de nem akartak elszakadni a régiótól és a “történelmi levegőtől” sem, ezért úgy döntöttek, hogy a Bükk túlsó oldalán, az egri várban rendezik meg a fesztivált június 29-től július 1-jéig. A levél tartalmát a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője, Dobos Tímea ismertette, hozzátéve: Miskolc vezetése és lakossága az átépítés után visszavárja a Kaláka Fesztivált.

Az elmúlt több mint három évtizedben negyedmilliónál is több néző és mintegy ötezer fellépő vett részt Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválján a világ minden tájáról. Számos később ismertté vált előadó, illetve zenekar – többek között Palya Bea, Pál István “Szalonna” és a Kerekes Band – először a Kalákán lépett fel nagyközönség előtt. Sok világhírű művész, például Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Brave Old World, a Cechomor koncertjét is hallhatta a közönség a diósgyőri várban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik