Kultúra

Átvette az Új Színházat Dörner György

Kedd reggel lezajlott az Új Színház átadás-átvétele Márta István leköszönő igazgató és a február 1-jével kinevezett új vezető, Dörner György között.

Márta István arról tájékoztatott, hogy az átadás-átvételen a főváros képviselője, a színház jogásza, gazdasági vezetője, gazdasági igazgatója, műszaki igazgatója és Dörner György vett részt csapatával. Mint mondta, átadták a megfelelő okiratokat, a színház pecsétjét és az igazgatói iroda kulcsát. Az eseményt követően Márta István és a társulat újvidéki vendégjátékra utazott az Erdő című darabbal.

Dörner György azt nyilatkozta: az átadás-átvétel rendben lezajlott. Pozsgai Zsolt, aki február 1-jétől a színház főrendezője, problémaként említette, hogy az egész társulat vendégjátékra utazott, így üres színházban kezdik a munkát. Mint mondta, Kodolányi János Földindulás című művének próbái hétfőn indulnak, csütörtökön társulati ülést tartanak, két hét múlva pedig elkezdik egy Páskándi-darab, a Vendégség próbáit is.

Előkerülhetnek korábbi repertoár-darabok is

Pozsgai hozzátette: az előadások szereposztása már elkészült, a társulat tagjaitól várják a választ arra, hogy eljátsszák-e szerepeiket, és szerződésüket meghosszabbítják-e augusztus 1-jétől. A főrendező arra is kitért, hogy mivel a színház március-áprilisra kiadta a színészeit különböző produkciókba vendégjátékra, négy-öt olyan művész is van – köztük Bánsági Ildikó és Hirtling István -, akivel szerettek volna most dolgozni, ám erre nincs lehetőségük.

A februári műsoron Pozsgai elmondása szerint az új vezetés nem változtat. A márciusi program – amelyet már ők szerkesztettek, és amelyben nem szerepelnek a jelenlegi repertoár-darabok – szerdától érhető el a színház honlapján. A főrendező beszélt arról is, hogy az áprilisi műsor elkészítéséhez az előadásokkal kapcsolatos jogi kérdéseket át kell vizsgálni, ennek függvényében elképzelhető, hogy játszanak majd eddigi repertoár-darabokat is. A csúnya című produkciót például műsoron tartanák, valamint a pénteken bemutatott A varázshegyet is tovább játszanák.

Azt, hogy mely további előadásokat tartanák meg az eddigi repertoárból, Pozsgai Zsolt még nem tudta megmondani. A főrendező úgy fogalmazott, hogy két darabot érez számukra vállalhatatlannak, és hozzátette: “Egy új vezetésnek az a dolga, hogy azt mondja, bizonyos előadásokkal nem ért egyet”. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a színház profilváltás előtt áll, amelynek jegyében ezentúl magyar színdarabok kerülnek műsorra.

Márta István hiába kért más időpontot

Márta István az esemény kapcsán nyilatkozva arról beszélt, hogy Csomós Miklós főpolgármester-helyettes többszöri kérésük ellenére is a keddi napot jelölte meg az átadás-átvétel lebonyolítására, így nem tudott részt venni azon a sajtótájékoztatón, amelyet a szerb Nemzeti Színházban tartottak ugyanebben az időpontban. A sajtótájékoztatón a színházat Gáspár Sándor és Balla Ildikó jelmeztervező képviselte.

A leköszönő vezető hangsúlyozta: nem akadályozták Dörner Györgyöt a márciusi program elkészítésében. Mint felidézte, január 3-án, a főpolgármester-helyettes irodájában történt egyeztetésen meghatározták, hogy az új vezetés milyen alkalmakkor jöhet a színházba. A látogatás többször meg is történt, a szükséges adatokat, információkat pedig közölték, a művészeti titkár segítette munkájukat.

Márta István szólt arról is, hogy február 1-jén memorandumot olvasnak fel Európa számos országában, köztük brit, német és osztrák színházakban, és az Új Színház példájából kiindulva színházi tolerancia napot tartanának minden évben ezen a napon. “Szomorú vagyok amiatt, hogy éppen a mi színházunk körüli politikai események és politikai döntés ad arra alapot, hogy Európa véleményt mondjon” – fogalmazott az Új Színház távozó igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik