Kultúra

Sherlock Holmes nevében [filmpremier]

Hosszú idő után elkészült az első magyar ifjúsági kalandfilm. Minden hibájával együtt szerethető.

Két kamasz fiú nyomozni kezd nyári szünetben a játszótéren eltűnő, majd megkerülő gyerekek rejtélye ügyében. Egyikük a neves nyomozó, Sherlock Holmes, másikuk Dr. Watson bőrébe bújik. Sőt, hamarosan Adler Ica is színre lép. De mi történt a gyerekekkel?

Sherlock Holmes figurája az utóbbi években ismét nagyon népszerűvé vált. A Robert Downey Jr. nevével fémjelzett akciófilm és a BBC zseniális, aktualizált minisorozata után most elkészült egy hazai darab. Még ha bukdácsol is, le a kalappal a teljesítmény előtt!

Bernáth Zsolt rendező a Cruel World Team Független Filmtársulat oszlopos tagjaként 1994 óta készít alacsony költségvetésű filmeket, például horrort, most azonban átkirándult egy szélesebb érdeklődésre számot tartó és itthon fájóan hiányzó műfajba.

Filmje egyszerre bájosan amatőr és abszolút profi. Ami a kivitelezést illeti, akadnak kacagásra késztető pillanatok, de látni kell, hogy a dunaújvárosi lakótelepen játszódó történet remekül pörög, van atmoszférája és túlcsordul az ötletektől. A nyomozás azonnal elindul a legjobb Conan Doyle-i hagyományokat idézve, és számos fordulat csűri-csavarja a cselekmény szálait. A néha visszaköszönő filmes idézetek közé még egy, a Sejt című filmre hajazó, jól sikerült álomjelenet is bekerült.

A főszereplő gyerekszínész páros, Szénási Kristóf és Ungvár Ádám külön-külön és együtt is jó, és feltűnik erősítésként Karalyos Gábor a dadogó bohóc, Tahi Tóth László, az öreg cirkuszos, és Gáspár Tibor Somnius professzor szerepében. A filmnek talán inkább televízióban lenne a helye, de csak drukkolni lehet, hogy minél több néző lássa és értékelje.

Kinek ajánljuk?

Akik rajonganak Holmes világáért.

Kinek nem ajánljuk?

Akiket zavar az alacsony költségvetés.

Sherlock Holmes nevében – színes, magyar ifjúsági kalandfilm, 100 perc, 2011. Rendezte: Bernáth Zsolt. Szereplők: Szénási Kristóf (Holmes), Ungvár Ádám (Watson), Kugler Nikolett (Ica), Karalyos Gábor (Padlizsán), Gáspár Tibor (Somnius), Kiss Attila (Karbantartó), Tahi Tóth László (Öreg), Deli Dániel (Goldi). Forgalmazó: 3D – Film Kft.

Hazai premier: január 26.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik