Kultúra

A tévében: összeesküvések, médiabotrányok

Ma fajsúlyos kékrdésekkel foglalkozunk: börtönbontás, kormányok titkolózása, Robert Maxwell médiacár és sötét ügyei, Afrika és a nők, illetve a szex.

Összeesküvéseket szimatolni és gyanakodni lényegében a normális emberi tulajdonságok közé tartozik, már ha a magyar közéletre pillantok. Ezért is időserű, hasznos és szórakoztató film ma az X-akták: A film. A 90-es évek elejének nagy sorozatsztárja, a szkeptikus scully és a paranormális jelenségekben hívő Mulder ügynök (akik sokáig csak társak voltak, ellenálltak a kísértésnek) a kormány titkos ügyei felől nyomozott, ami A filmben teljesedik ki totális összeesküvés-elméletté. Úgyhogy aki az IMF, az EU, a szélsőjobb, a szélsőbal, a kormány kapcsán szeretne ihlető energiákat kapni, nézze meg ezt a szövevényes filmet 18:45-től a film+-on, majd utána kóstoltassa meg a vacsoráját a kutyájával ekővigyázatosságból.

A Felszállott a páva országában érthető, ha az embereket foglalkoztatja a kérdés, hogy lehet egy biztonságos, masszív börtönt lebontani? A feladat megoldása egy épületbontó csapatra marad, akiknek rengeteg egyéb probléma és eshetőség mellett arra is gondolniuk kellett, hogy a bontás után a börtön elemei később máshol felhasználhatóak legyenek. Egyszóval börtönt bontani olyan, mint kutyát nyávogni tanítani. Feldarabolt óriások III.19:00, National Geographic.

Robert Maxwell híres-hírhedt médiamogul, -cár, -guru volt, kiadóvállalata hatalmas volt, de ő maga legalább Steve Jobs-i szinten volt gyanakvó, önfejű, s amikor úgy látta jónak, médiabirodalmának dolgozóinak nyugdíjalapjából áthelyezett pénzeket üzleti célokra, de még így sem tudta elkerülni a gazdasági problémák súlyosbodását – 1991-es halála pedig csak megkoronázta ezt a zuhanórepülést. Életét alárendelte a rivalizálásnak (Rupert Murdoch-kal voltak csatái), de a telefonlehallgatás sem állt távol tőle. Az élete végéről szóló Maxwell című filmben Poirot felügyelő, azaz David Suchet formálja meg. 20:15, m1.

Stephen Frears filmje, A királynő két dolog miatt aktuális, az egyik, hogy nemsokára érkezik a mozikba a Vaslady, melyben Meryl Streep olyan tökéletes átalakulással játssza a volt angol kormányfőt, mint Helen Mirren II. Erzsébetet. Másrészt pedig Mirren a főszereplője Szabó István Szabó Magda-feldolgozásának, Az ajtónak, amit február 3. és 5. között lehet majd látni először a kis, magánmegrendezésben megtartott 43. Magyar Filmszemlén. Frears filmje a Diana hercegnő halál körüli időre koncentrál, és bár Mirren tényleg jó, szerintem kissé túl volt lihegve az egész – pontosabban mi, nem angolok biztos nem tudjuk jól megítélni ennek a történetnek az összes tétjét és súlyát. 21:00, Filmmúzeum

Afrikában sok a baj, miért épp a szexualitás lenne rendben? Elég ha csak arra gondolunk, a mai napig sok millió nőt, azaz kislányt “metélnek körül”, hogy ezt a megszépítő kifekezést használjuk arra a csonkításra, amely megfosztja a leendő anyákat a szex élvezetétől, és még egészségügyi kockázatot is jelent. Másfelől a nők, mint a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoport, Afrikában is gyakori elszenvedői a jogfosztásnak – és akkor még nem is beszéltünk az AIDS-ről. Az afrikai szexualitással kapcsolatos gondokba enged bepillantást nyerni az Afrika színei – Szexualitás Afrikában című epizódja 23:55-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik