Kultúra

Vinkler László alkotásai a REÖK-ben

Január 21-március 11. REÖK (Szeged, Tisza Lajos krt. 56.)

Vinkler-jubileumot ünnepel idén Szeged: 100 éves lenne a rajz-művészettörténet tanszéket alapító művész. Ebből az alkalomból szegedi magángyűjtők tulajdonában lévő alkotásokból láthatnak kiállítást a REÖK látogatói.

100 éves lenne idén a szabadkai születésű Vinkler László (1912-1980) festő, grafikus, művészetpedagógus, művészeti író. Ebből az alkalomból Fantasztikus realizmus – Vinkler 100 címmel nagyszabású kiállítást szentel a REÖK a mester munkásságának. A tárlatot szombattól tekintheti meg a nagyközönség, egészen március 11-ig.

A jubileumi kiállítás az egész életpályát átölelő anyag segítségével vezeti be a látogatókat Vinkler képzőművészeti univerzumába. A hosszú évekig Szegeden élő, iskolateremtő mester több mint 80 alkotása kizárólag szegedi magánygyűjtőktől érkezett. Még az életművet jól ismerők számára is számos csemegével szolgál a tárlat, hiszen korábban soha ki nem állított műveket is láthatnak.

Az anyag a vinkleri sokszínűséget tükrözi. Az olajfestmények, tusrajzok, kollázsok a szegedi rajz-művészettörténet tanszéket 1947-ben felkérésre alapító, kísérletező hajlamú mester minden jelentős alkotói korszakát felölelik. A kiállításon láthatunk példát a 30-as évek akadémista portréiból, tájképeiből. A ’40-es, ’50-es években a kubizmus, szürrealizmus, non-figuráció hatott művészetére. A 60-70-es évek tasiszta, gesztusjellegű, nonfiguratív, drámai hatású tusöntvényeiből is ízelítőt kaphatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik