Kultúra

Tíz év börtönt kapott egy író Kínában

Felforgatás vádjával tíz év börtönre ítéltek Kínában egy írót, aki esszéiben arra buzdított, hogy mindenki álljon ki a jogaiért - mondta el az elítélt egyik rokona a Reuters hírügynökségnek.

Az 52 éves író, Li Tie ellen tavaly áprilisban indult büntetőper Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban, és kedden hirdettek ítéletet. Az elmúlt kevesebb mint egy hónapban ez a harmadik eset, hogy felforgatás a vád, és ilyen súlyos büntetést szabnak ki. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy eddig leggyakrabban “felbujtás” címén ítélték el Kínában a rendszerbírálókat, és sokkal enyhébb büntetéseket szabtak ki.

Helyi jogvédők szerint ezek a súlyos büntetések aggasztó jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy egyre súlyosabb a másként gondolkodókra nehezedő kormányzati nyomás. A jogvédők ezt két dologgal magyarázzák: a kormány szerintük továbbra is tart attól, hogy az “arab tavaszhoz” hasonló eseménysorozat indulhat meg Kínában, másrészt szeretne biztos lenni abban, hogy semmi nem zavarja meg az év végére tervezett személycseréket a hatalom legfelső köreiben. Ősszel ugyanis Pekingben a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusán új küldötteket választanak a hivatalos politikai irányokról döntő központi bizottságba, és lecserélik a legnagyobb hatalmat képviselő politikai bizottság állandó bizottságának kilenc tagját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik