Kultúra

A tévében: harcról harcra

Küzdelem, meccsek, szerelem, politikai rendszerek, megszűnő életformák, sorsfordulók - harcok.

Az oroszok ellen csak egy döntetlent tudtunk kiharcolni (két játékos súlyos sérülése volt az ár) a szerbiai férfi kézilabda-EB-n, ma a spanyolok ellen pedig még nehezebb, szinte lehetetlen dolgunk lesz. De ebben a fiatal csapatban lehet hinni, és ezt ők maguk is így látják, ráadásul ott lesz több ezer magyar szurkoló – bízzunk a csodában. 20:05, m1.

Női szemszög jellemzi a Houdini, a halál mágusa című romantikus filmet, melyben Harry Houdini, az egyik valaha volt legnagyobb bűvész, illúzionista, varázsló és Mary McGarvie (fiktív) médium közötti kapcsolatot követhetjük nyomon. Persze két mágus, gondolatlátó között valószínűleg máshogy megy az udvarlás, nincsenek igazán titkok, vádaskodások “Mit rejtegetsz előle?”-féltékenységi rohamok. A részleteket Catherine Zeta-Jones és Guy Pearce (Memento) bontja ki Gillian Armstrong filmjében, a Houdini, a halál mágusában – persze rengeteg más izgalom társaságában, elvégre hajmeresztő trükkök tudóiról van szó. 21:05, TV2.

Lassan a végéhez közeledik a kommunista tömb összeomlását bemutató dokumentumfilm-sorozat, a Viszlát, elvtársak!, ma este a leglátványosabb, legfelemelőbb, mára viszont (hol így, hol úgy) megtagadott, kudarcosnak ítélt, kompromittált 1989-es évben történt rendszerváltozásokhoz értünk: a Szovjetunió reformjai szabad levegőt eresztenek a többi szocialista országba is, Lengyelországban Jaruzelski tárgyalni kezd Walesával, itthon újratemetjük Nagy Imrét, elindul a választások és hatalomátadás mikéntjének tárgyalása, Csehszlovákiában bársonyos forradalom kezdődik, Romániában Tőkés László letartóztatásának híre kirobbantja az azóta puccsként értékelt forradalmat, Jugoszlávia pedig megindul a szétesés és a polgárháború felé. 1989 lehetőség volt, ki-ki élt vele a maga tehetsége szerint. De emlékezni – ha nem is mindig kellemes – kell. 23:10, m1.

Aki látta az Életek éneke című zenés filmet, és szerette, az a Fotográfiákban sem fog csalódni. A két film tárgya hasonló: az az erdélyi zenei-kulturális világ, ami a sorsokból, életekből fakadó népzenét eredményezte. Illetve arról is beszél mindkét alkotás, hogy örökítsük meg azt, ami lassan, egyre gyorsabban eltűnik. Az autentikus népi életmódot, világot. Kása Béla fotói nyomán készült ez a dokumentumfilm. 23:15, Duna TV

Friss hír, hogy két kiló kokainnal lebukott egy magyar férfi Costa Ricán, húsz évet is kaphat. A dél-amerikai börtönviszonyokat kicsit ismerve ha az egészet le kell töltenie, az lényegében halálos ítélet (egyébként valószínűleg nem kell, de akkor is szinte biztosan drogfüggőséget jelent), és azt is lehet tudni, hogy a bepalizott idegen futárokra már előre utazik a rendőrség – aki kíváncsi egy hasonló történetre, a Bekasztlizva külföldön sorozat mai adásában kaphat pontosabb képet az ilyesmiről. 0:00, National Geographic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik