Kultúra

A tévében: száműzöttek, emigránsok, rejtőzködők

Hazájukat elhagyók és elhagyni kényszerülők mellett a bűnös középosztály is beül a tévéképrnyő mögé.

Otthagyni a hazánkat mindig nehéz döntés, s mi magyarok híresek vagyunk arról, hogy idegenben is megpróbáljuk újrateremteni az otthoni körülményeket – vagy amiket annak hiszünk (erre bizonyítékok sora áll rendelkezésünkre Mikes Kelemen leveleitől kezdve Pigniczky Réka 2009-es Inkubátor című dokumentumfilmjéig). Emigránsokat mutat be a Magyarok Zürichben című film is, Svájcban amúgy harmincezer magyar él, közülük sokan Erdélyből, Felvidékről származnak. A híres magyar nosztalgiára itt is találunk példát a Magyarok Báljától egészen a zürichi Paprika Csárdáig. 20:55, Duna World.

Tán senki nem tud olyan félelmetesen, baljósan, vésztjóslóan és sötéten beszélni a nyugodt és civilizált középosztály rejtett bűnös, kegyetlen, lefojtott életéről, mint Michael Haneke. Utolsó filmje, A fehér szalag a bűntudat, a bűnösség átörökítéséről beszélt, a Rejtély pedig a mindennapok mögötti, elfelejtett, lenyomott régi titkokat mondja el. Egy család kap furcsa videoüzeneteket, melyeken önmagukat látják, majd újabb és újabb kazetták érkeznek, melyek valami régi szörnyűségre utalnak – Haneke könyörtelen tekintete pedig megmutatja a titkokat Daniel Auteuil-jel és Juliette Binoche-sal a főszerepben. 21:00, Filmmúzeum.

Lengyelország az egyik legtöbbet szenvedett ország volt a második világháborúban, mivel a nagyhatalmak, Németország és a Szovjetunió felosztották egymás közt, ráadásul Hitler gyűlölte a lengyeleket. Katin, a porig rombolt Varsó mellett az elmenekült lengyel emigráns kormánynak Londonban is nehéz dolga volt érvényesülni, ráadásul 1943-ban a miniszterelnök Sikorski tábornok repülőbaleset áldozata lett – a gépe a felszállás után lezuhant. Halálának okait tárja fel A tábornok című film – Sikorski volt amúgy a legbefolyásosabb lengyel emigráns politikus, akinek elvesztése az egész lengyel ügyet nehezebb helyzetbe hozta. 21:30, Duna TV.

Pap volt, majd kiugrott, megnősült, író, újságíró lett, menekülni kényszerült hazájából, végül Spanyolországban élt, ismét pappá lett, majd szerzetessé, élete végén aszkétikus életet élt. Nyírő József mozgalmas életét, személyiségét mutatja be A székely apostol című film, melyben írók és rokonok beszélnek róla és művészetéről. 23:10 Duna World.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik