Kultúra

Mesehősök látogatnak Győrbe

Hincz Gyula illusztrációiból készült kiállítás nyílik a győri Városi Művészeti Múzeumban, mely kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztathat.

A Bóbitától a Bibliáig címmel január 13-án 17 órakor nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt Hincz Gyula illusztrációiból készült kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeumban (Esterházy-palota). A tárlatot Fördős Attila, Vác város polgármestere nyitja meg, majd Simon Róbert Balázs, győri alpolgármester köszöntőt mond.

A kiállítás a magyar illusztráció történetének igazi különlegességét tárja fel. Hincz Gyula több mint negyven éven át aktív tagja volt a hazai könyvművészetnek. Pályafutása során több mint száz könyvet, köztük számtalan népszerű irodalmi művet illusztrált, amelyekből megannyi kötet vált a közönség kedvencévé, kezdve az 1948 év legszebb könyv díját elnyerő Nyársforgató Jakabbal, folytatva a Bóbitával és más irodalmi klasszikusokkal. Olyan szerzők művéhez készített rajzokat, mint Mécs László, Márai Sándor, Móricz Zsigmond, Johnathan Swift, vagy Sir Thomas More. Az 1970-es években a Biblia történetébe is belefogott, illusztrációi a Collins kiadó gondozásában, Londonban jelentek meg.
A Városi Művészeti Múzeum tárlata a Váci Értéktárban és az Országos Széchenyi Könyvtárban 2011-ben bemutatott nagy sikerű kiállítás anyagából áll. A választás azért is esett Győr városára, mert a Városi Művészeti Múzeum Radnai-gyűjteménye Hincz Gyula számos figyelemre méltó alkotását őrzi. A tárlat, mely felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt tartogat érdekes látnivalókat, a Magyar Kultúra Hete alkalmából kerül megrendezésre.

A kiállításra válogatott grafikákat a virtuozitás és a gazdag technikai ismeretek jellemzik. A tárlat érdekessége, hogy az illusztrációk történelmi, stiláris és gondolati kontextusának páratlanul gazdag vonalát fedezhetjük fel. Hincz egyedülálló intuitív személyiségén keresztül végig követhetjük a 30-as évektől a nyomdatörténetet, a művészeti trendeket, és a történelmi befolyásokat, más és más momentumát villantva fel a szöveg és rajz, mű és művész kapcsolatának.

A kiállítás 2012. március 11-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik