Kultúra

Megkezdődött a hányatott sorsú Bourne-film forgatása

Ma kezdte meg a forgatást Manilában a Bourne-filmsorozat negyedik részének stábja.

A Robert Ludlum kémregényein alapuló moziszéria negyedik epizódján, a The Bourne Legacyn nagyjából egy hónapig dolgoznak a Fülöp-szigeteken. Az első három rész főszereplője, a Jason Bourne-t megformáló Matt Damon nem vesz részt a munkában, helyét Jeremy Renner veszi át, akinek a karakterét Aaron Crossnak hívják, így az új Bourne-történetből épp a címszereplő hiányzik majd. “Ez nem reboot, nem remake, nem is előzményfilm. Senki nem próbálja meg helyettesíteni Matt Damont. Egy teljesen új hőssel nyitunk egy teljesen új fejezetet, ez egy önálló projekt. A legjobb úgy tekinteni rá, mint a történet egyfajta kiterjesztésére” – mondta el a Mania.comnak a rendező, Tony Gilroy. A főszereplőt játszó Renner – akiről az első fotó egy plakáttal együtt már napvilágot is látott – mindehhez azt fűzte hozzá az Empire magazinnak nyilatkozva: “A karakteremet Aaron Crossnak hívják, de egy idő után sok különböző nevet kezd használni. A sorozat rajongóinak érdemes tudni, hogy ugyanúgy ketyeg az óra a filmben, mint a korábbi részekben, de egy új kémprogramról van szó, és újak a szereplők is. Ugyanaz a tempó, de minden sokkal nagyszabásúbb. A különbségek nyilvánvalóak, de érezhető, hogy egy Bourne-filmről van szó.”

Matt Damon egyébként azért maradt ki a Rachel Weiszt és Edward Nortont is szereplőgárdájában tudó negyedik részből, mert azt nem a második és harmadik epizódot hatalmas sikerre vivő Paul Greengrass rendezi, hanem az eredeti trilógiát forgatókönyvíróként jegyző Gilroy. A két kulcsfigura viszonya a korábbi közös munkák során igen rossz volt, Gilroy ugyanis mindig az utolsó részletekig kidolgozott forgatókönyvvel áll elő, Greengrass viszont azt szereti, ha menet közben alakul a történet – írta még decemberben a Hollywood Reporter. Éppen ezért Gilroy a harmadik film, A Bourne-ultimátum elkészítésében eredetileg részt sem vett volna, a forgatókönyvet pedig Greengrassra bízták a rendezéssel együtt, ő azonban a határidőre nem készült el a sztorival, így a Universal felkérte Gilroyt a visszatérésre, ő pedig le is szállított egy forgatókönyv-vázlatot. A stúdió még ezután is elkötelezett maradt Greengrass és az ő pártján álló Damon iránt, és meg is bízták őket, hogy alkossák meg a negyedik részt, Greengrass azonban megint nem tudott határidőre elkészülni a forgatókönyvvel, így végül az írói és rendezői széket is Gilroynak adták, akinek már volt egy újabb sztorija – erre azonban Damon kiszállt a projektből. Ludlum örökösei ekkor álltak elő az ötlettel, hogy folytassák új szereplőkkel a sorozatot.

Matt Damon december közepén a történtek kapcsán meglehetősen élesen nyilatkozott a GQ-nak Gilroyról: akkori véleménye szerint a mostani rendező “egy olvashatatlan forgatókönyvet adott ki a kezéből A Bourne-ultimátumhoz, és otthagyta a káosz kellős közepén Paul Greengrasst”. A kemény szavak mindenkit megleptek, hiszen Damont Hollywood legudvariasabb sztárjaként emlegetik, és később ő maga is visszakozott. A színész elmondta: az ominózus nyilatkozatot közvetlenül azután adta, hogy új filmje, az Elysium forgatási helyszíne mellett megnyitották a negyedik Bourne-mozi produkciós főhadiszállását, őt pedig érzékenyen érintette a dolog, hiszen szeretett volna újra szerepelni a kémsorozatban. “Idióta voltam, hogy hagytam kibuggyanni magamból mindezt – fogalmazott akkor Damon. – Ez az ügy csak Tonyra és rám tartozik. Mi aztán vagy rendezzük a viszonyunkat, vagy nem.”

Az idézett interjú idején sokan inkább utóbbira tippeltek volna, az új rész kapcsán adott nyilatkozata alapján azonban Gilroy inkább a békülés pártján áll, így nem kizárt, hogy az érezhetően több részesre tervezett folytatásban újra feltűnik az eredeti hős, ha ezt Matt Damon is így akarja, és a közönség is elégedett lesz a Borune Legacyval. “Ebben a filmben Jason Bourne nem szerepel, de ettől még nagyon is életben van – fogalmazott Gilroy a Mania.comnak az új mozi kapcsán. – Az első három rész történései indítják be az új film eseményeit. Egy legendát akarok építeni, amely egy még szélesebb körű összeesküvésről szól. A világ, amelyet most kezdünk létrehozni, folyamatosan bővülni és fejlődni fog, Jason Bourne-t pedig visszavárja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik