Kultúra

Schmitt Pál megerősítette tisztségében az MMA elnökét

Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepélyesen megerősítette tisztségében kedden Budapesten Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét.

Fekete György belsőépítészt az MMA tagsága a 2011. november 5-i alakuló ülésén választotta az ekkor köztestületté alakuló szervezet elnökévé. A tisztségben való megerősítés keddi ünnepélyes aktusán a Sándor-palotában többek között Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár is megjelent.

A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló, 2011-ben elfogadott törvény szerint az MMA elnökét a magyar állampolgárságú rendes tagok közül három évre a közgyűlés választja; őt tisztségében a köztársasági elnök megerősíti. Az elnök legfeljebb egy alkalommal újraválasztható. A művészeti akadémia alelnöke Csáji Attila festőművész és Zelnik József etnográfus, a főtitkár Kucsera Tamás Gergely. Jankovics Marcell filmrendező-grafikust és Sára Sándor filmrendezőt elnökségi tagokká, Haris László fotóművészt felügyelőtestületi taggá választották.

A Magyar Művészeti Akadémia a január elsején hatályba lépett új alaptörvényben rögzített intézmény, amely az Országgyűlés által július 26-án elfogadott CIX. törvény alapján köztestületként működik. Az MMA-ról szóló jogszabály értelmében a művészeti akadémia az önkormányzatiság elvén alapuló köztestület, amely a művészettel – különösen az irodalommal, a zenével, a képző- és iparművészettel, valamint az építészettel, a fotó-, a film-, az előadó-, a népművészettel, továbbá a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el.

A művészeti akadémiát rendes, levelező, tiszteleti és pártoló tagok alkotják. A tagokat a közgyűlés választja közvetlen és titkos szavazás útján. Az MMA rendes tagjainak száma legfeljebb kétszáz lehet, ők a magyar művészeti életben kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt felmutató művészek lehetnek. Az MMA véleményét a hazai művészeti életet, valamint az MMA működésének feltételeit érintő jogszabályok, kormányzati programok vagy intézkedések előkészítése során a júliusban elfogadott törvény értelmében ki kell kérni. A művészeti akadémia a központi költségvetésben önálló fejezetet alkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik