Kultúra

106 éves korában halt meg a világhírű magyar művész

Elhunyt Eva Zeisel magyar származású keramikus, formatervező. 106 éves  volt.

Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező – olvasható a művész internetes oldalán vasárnap.

Az Egyesült Államok egyik legnevesebb iparművészeként számontartott Eva Zeisel december 30-án halt. meg.

A világhírű művész 1906. november 13-án született Budapesten Stricker Éva Amália néven. A képzőművészeti akadémiát otthagyva kitanulta a keramikus mesterséget. Pályafutása a Kispesti Kőedénygyárban kezdődött, majd Németországban tevékenykedett, 1932-ben pedig a Szovjetunióba utazott, ahol az egész ország kerámiaiparának művészeti igazgatója lett, illetve porcelántárgyakat tervezett. 1936 májusában letartóztatták Sztálin meggyilkolására szőtt összeesküvésben való részvétel vádjával. Az állítólagos összeesküvés minden részvevőjét kivégezték, köztük az ő feljelentőjét is, őt magát azonban 16 hónapnyi magánzárka után elengedték, és kiutasították az országból. Szabadságát Londonban élő nagybátyjának, Polányi Mihály neves fizikusnak köszönhette, aki mozgósította érdekében a nemzetközi tudóstársadalmat. Börtönélményeit Arthur Koestler beleszőtte a Sötétség délben című regényébe.

Zeisel Éva a Szovjetunióból Ausztriába, majd Londonba utazott, és 1938-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol az amerikai piacra késve érkezett art deco szellemében kezdett dolgozni. Az ötvenes évektől megerősödött munkáinak humoros és organikus jellege, tervezési tevékenységét kiterjesztette más anyagokra, dolgozott rézzel, fával, üveggel, műanyaggal, krómacéllal és ezek anyagtársításaival. Egyik legnépszerűbb munkája a Hallcraft – Tomorrow’s Classic étkészlet.

Egyes szakértők a “humanista design” kifejezéssel illetik a formatervezés nagy úttörőjének és pedagógusának stílusát. Korán felismerte, hogy a jó terv nemcsak a hasznosságra és szépségre épül, hanem a tárgy és a használója közötti egyéb kommunikációra is, a tömegtermelés arctalan termékei között személyes formavilág kialakítására törekedett.

A művész 1983-ban tért vissza először Magyarországra, ahol a Zsolnay gyárban és a Gránit Kőedénygyárban egy sor vázát és kancsót tervezett. 1986-ban a Magyar Köztársaság Csillagrendjével, 2004-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik