Kultúra

A tévében: indiai Superman, és egyéb érdekességek

Magyar őzek, sasok, hokisok, pánikbeteg maffiózók, elcserélt gyerekek érkeznek ma este.

Az év legnépszerűbb magyar mozifilmje érkezik 18:30-kor, főszereplője Magyarország, őzek, vaddisznók, halak, árterek, áradások, sasok. Török Zoltán Vad Magyarország című természetfilmjét húszezren nézték meg országszerte, ami ugyan nem mérhető egy-egy hollywoodi szuperprodukció 3-400 ezres nézőszámához, de egy-egy mesterkélt művészfilm 1-2000 nézőjéhez sem. A film nem tökéletes, de azt elég jól mutatja be, hogy nem kell Amazóniába utazni némi természeti izgalomért, sőt, olykor a lakhelyünktől pár méterre zajlik a mozgalmas természeti élet. 18:30, m1.

Igazi rangadóra kerül sor az osztrák-szlovén-cseh-magyar hokiligában, az EBEL-be, Az ötödik csap össze a másodikkal, ami azt jó hírt is jelenti, hogy a Fehérvár csapata csak öt ponttal van lemaradva a másodiktól. Igaz, ebben az is benne foglaltatik, hogy nagyon sűrű a mezőny, aki kikap, visszacsúszhat. De hát ezért jó az EBEL, bárki kikaphat bárkitől, de nyerhet is, erős csapatok izmos bajnokságában lehet csak fejlődni. 18:45-től a Sportklubon tehát a SAPA Fehérvár AV19-Salzburg-meccsen a magyarok sikeréért szurkolunk – de ha egy hajtós, jó meccsen kikapunk, a hokink fejlődése szempontjából az is nyereség. 

Kevés evidensebb vígjátékötlet van annál, hogy egy maffiavezért pánikbetegség gyötör, és már nem képes hidegvérrel ölni. De ez az ötlet csak akkor tud működni, ha hiteles figurák játsszák a maffiafőnököt, az alvezért, és azt, akihez fordulnak: a pszichológust. Azt hiszem, Robert De Niro hiteles maffiavezérnek számít, Chazz Palminteri elég jó alvezér, Billy Crystal megfelelő pszichológus. És akkor még itt van Lisa Kudrow is, aki egy vígjátéknak mindig jót tesz. A Csak egy kis pánik! 21:15-kor kezdődik a Viasat3-on.

 

A mai másik vígjátékunk a Lökött örökösök, melyben egy elcserélt nemesi gyerek keveredik el egy pakisztáni emigráns családhoz, majd miután fény derül az igazságra pár év múlva, bizonyítania kéne a pedigréjét. A film humoráért a forgatókönyvíró-főszereplő, volt Monthy Python-hős Eric Idle felel, a másik ok pedig, amiért ezt az 1993-as filmet érdemes megnézni, az ifjú Catherine-Zeta Jones. És ha ez nem elég: John Cleese is színre lép. Szóval 22:55, TV2

Bollywood – indiai film, Nollywood – nigériai film, Mollywood – India déli részén, Kerala államban, malajálam nyelven készült film. A malegaon-i Superman című dokumentumfilm pedig azt a remake-ekre szakosodott várost mutatja be, ahol a nézők a saját közösségük által leforgatott remake-eket akarják megnézni – valahogy úgy, ahogy azt Michel Gondry Tekerd vissza, haver! című filmjében is láthattuk. Pontosabban a városban készült Superman-remake elkészültét kísérhetjük figyelemmel. Az olcsó, de annál szórakoztatóbb filmek ugyanakkor varászslatos, gyermeki világot, társadalmat, embereket feltételeznek – ahogy azt a Sutkai bajnokok-ban montenegrói változatban láthattuk. Egy ritka szórakoztató másor egy ritkán látott vidékről – 23:05, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik