Kultúra

Elpusztult a Tarzan-filmek csimpánza

Szenteste elhunyt Csita, a harmincas években készült Tarzan-filmek csimpánzhőse. Állítólag nyolcvanéves volt.

Hollywood aranykorszakának egyik leghíresebb állatsztárja veseelégtelenség miatt pusztult el egy floridai állatmenhelyen, ahol a hatvanas évek óta élt – közölte Facebook-oldalán a menhely. A Suncoast Primate Sanctuary egyik igazgatójának elmondása szerint Csita “nagyjából nyolcvanéves volt”. Ezzel jelentősen túlélte fajtársait. A csimpánzok ugyanis általában ötven évig élnek fogságban.

Csitát 1932-ben még újszülöttként vette magához egy idomár Afrikában, és két évvel később jelent meg a Tarzan és asszonya című filmben Johnny Weismüller és Maureen O’Sullivan mellett, amelyet tucatnyi Tarzan-film követett. Karaktere mozis találmány volt. A filmek alapjául szolgáló regényekben ugyanis nem szerepelt a majom.

Csita a Tarzan-filmek után is dolgozott: nagyjából ötven filmben szerepelt. Legutoljára a Doktor Dolittle 1967-es verziójában állt a kamerák elé. A floridai menhelyre a hatvanas években került Weissmüller birtokáról, és az elmúlt ötven évet ott töltötte.

A legendás csimpánz az évek óta tartó kampány ellenére nem kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán, bár olyan nevek sorakoztak fel a terv mellett, mint Hillary Clinton jelenlegi amerikai külügyminiszter – írt a Daily Mail.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik