Kultúra

A tévében: sztárok, jegesmedvék

Mára: Jeremy Irons a nappaliban, Spielberg horrortörténete éjjelre, az első szocialista magyar szuperprodukció, és a felmelegedő jegesmedvék.

Egy időben Návai Anikó volt a magyar film nagykövete Amerikában, a bizalmat már megvonták tőle, de újságírói munkáját folytatja – nála több szátrhoz csak 1-2 magyar újságíró tud kapcsolatba kerülni. Most a Magyarországon forgató Jeremy Ironsszal folytatott beszélgetését láthatjuk a Szeretettel: Jeremy Irons című portréfilmben, akire sokan akkor is kíváncsiak lennének, ha zacskókat ragasztana, nemhogy ha Magyarországról beszél – 20:15, m1.

Minden idők egyik legjobb horrorfilmje, az 1973-as Ördögűző hatása máig él, de 1982-ben a Poltergeist – Kopogó szellem elkészültére is hatott. A film forgatókönyvét Steven Spielberg írta, rendezője pedig az a Tobe Hooper, akinek olyan vidám és pozitív filmeket köszönhetünk, mint A texasi láncfűrészes gyilkos (rendezés, zene, író, producer) vagy az Eaten Alive (Élve felfalva). A poltergeist-jelenség tárgyak minden látható behatás nélküli elmozdulását, összetörését jelenti, és ilyesminek lesz tanúja a Freeling család, ám lassan az életük is veszélybe kerül, ezért két szakértőt hívnak segítségül: egy parapszichológust és egy ördögűzőt. 21:00, Filmmúzeum.

1949-ben a szocialista magyar filmgyártás megcsinálta az első szuperprodukcióját, a bűvös egymilliós költségvetési határt átlépő Lúdas Matyit akkori sztárokkal, az ezzel a filmmel berobbanó és népszerűvé váló Soós Imrével. Az idők során tönkrement kópiát 2004-ben sikerült felújítani, úgyhogy azóta a régi színekben láthatjuk Ranódy László és Nádasdy Kálmán rendezését. Soóson mellett tényleg itt volt mindenki, aki számított Kiss Manyitól Somlay Arthúron át Ruttkay Éváig. 21:30, Duna TV.

Nemrég olvashattuk, hogy a globális felmelegedés miatt a jegesmedvék megeszik saját bocsaikat – ilyen rendellenes viselkedésekből többet is feljegyzett Chris, aki a medvék életét filmezi a Medvék nomádja sorozatban. A jegesmedvés epizódban az alaszkai (változó klimatikus és ezért magatartásbeli) viszonyokat mutatja be nekünk. 22:00, National Geographic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik