Kultúra

A tévében: elszántaknak

Tudom, mindenki az X-faktor elődöntőjét nézi, de aki mégsem:

Nicole Kidmannel sokan úgy vannak, mint (mások) Audrey Tautou-val, Johnny Depp-pel, Billy bob Thorntonnal: bármiben játszik, megnézzük, mert ha a film nem is, ő biztosan jó lesz. Kidman szép nő, jó színész, aki mindig csepegtet némi bűbájt a vászonra, képernyőre – elhisszük neki, hogy takarítónő, grófnő, szellem. A Földre szállt boszorkányban egy Könyves Kálmán királyunk tételét (boszorkányok márpedig nincsenek) megcáfoló asszonyállatot alakít, aki épp lemondana ördögi tudományának műveléséről, de a tévés karrierje épp egy ilyen irányú történet – és egy férfiember – felé fordítja. Nem túl komoly sztori, de pár poén kisülhet belőle meg némi romantika – Kidman partnerei Will Farrell, Shirley MacLaine, Michael Caine, JAson Schwartzman lesz, hát valamit csak összekutyulnak együtt Nora Ephron filmjében. 19:35, TV2.

Ügetünk tovább a romantika vonalán, most nem egy, hanem két párról lesz szó, mindkettő szétvált, mert közülük egy-egy tag összeállt egy új párrá – milyen kár, hogy a hoppon maradtak fülig szerelmesek kipenderítőjükbe, így aztán megindulhat a közösen forralt bosszú. A két eredeti pár felállása: Matthew Broderick-Kelly PRestom, illetve Meg Ryan-Tchéky Karyo – s mivel a Ryan – Broderick hoppon maradt kettős jó ellentétei is egymásnak, belép a furcsa pár effektus – komplex, matematikailag is erős tehát a Meglesni és megszeretni, mely 20:15-zől indul az m1-en.

Éles kanyar, és jöjjön egy spanyol horrorfilm. Márpedig ez a jelzős szerkezet ma egxet jelent Jaume Balagueróval, aki a [REC]-filmjeinél már a 3-nál tart. És mivel a 2 is olyan jó volt, mint az első rész, bizakodhatunk. És most is, hisz a Darkness – A rettegés háza volt Balaguró első filmje, a főszerepben a horrorfilm névadójával, a rettegéssel. Egy családon belül kellene megoldani a problémákat a lánygyereknek, de a hely el van átkozva – a sötétség, melyet a rendező olyan mesterien kezel, a láthatatlan félelem helye a főszereplő tehát. A film előtt tessék előrelátóan pár kis lámpát elhelyezni a lakásban! 21:05, film+

Soós Péter ezerarcú rendező, csinált már jobbat (Tűzvonalban), rosszabbat (Géniusz, az alkimista), most pedig a Sweet sixteen, a hazudóst, vagyis az édes 16 éves kamaszlányról szóló filmet, melyben egy börtönből szabadult, átmenetileg bérkoldulásból élő férfi (a sors iróniája, hogy Stohl András játssza), és egy 16 éves, kallódó lány kapcsolatát göngyölíti fel. Rögvaló, szocio-romantikus dráma? Meglátjuk 21:20-kor a Duna TV-n.

Végül egy zenekar, amiről már megalakulása óta tart a vita, hogy elavult vagy aktuális zenét játszik-e, politikailag motivált vagy sem, tudnak-e ezek zenélni, vagy sem, jó-e ez, vagy sem – miközben a számaik javát mindenki ismeri. Egy kis szombat esti zene, azaz KFT, első rész az A38-on adott koncertből, sajnos eléggé későn, 1:15-től az m1-en, X-faktor után, levezetésképpen (a 2. részt lásd holnap 1:05-től).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik