Kultúra

New Yorkban látható a tízparancsolatot tartalmazó ősi pergamen

Kétezer éves, a bibliai tízparancsolatot tartalmazó tekercset állítanak ki New Yorkban.

Az ősi pergament most először tekintheti meg a New York-i közönség. A törékeny lelet tíz napig lesz látható a Discovery Times Square kiállítóterem pénteken megnyílt tárlatán, mielőtt visszaviszik Izraelbe, és a szervezők szerint mindvégig szigorúan ellenőrzött fény- és páraviszonyok között kell tartani, hogy ne sérüljön.

A pergamen a Kr. e. 50-Kr. u. 1 közötti időszakból származik, és egy Holt-tenger melletti barlangban fedezték fel 1952-ben. Eredetileg valószínűleg imádsághoz használták, és feltehetőleg ez a legjobb állapotban lévő tárgyi lelet, amely a tízparancsolatot őrzi. “Kétezer éves kora ellenére meglepően jó állapotban van” – közölte Risa Levitt Kohn, a kiállítás kurátora, hozzátéve: ha a látogató beszél héberül, akkor maga is megértheti a szöveget.

A tárlaton nagyjából 900 másik tekercs is helyet kapott, amelyeket a Holt-tenger melletti barlangokban fedeztek fel beduin pásztorok 1947 és 1956 között. A pergamenek szerzőinek kilétét ma is homály fedi, és a kérdés heves vita tárgyát képezi a kutatók és történészek között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik