Kultúra

Darth Vadernek sose fordíts hátat!

Nagyjából az összes arcát megmutatta tegnap a Hungarocomix 2011 fesztiválon a képregényes társadalom.

A ránézésre mintegy két-két és féltonnányi képregény és néhány kapcsolódó termék (alkarnyi műanyag figurák, pólók és más kegytárgyak) alatt roskadozó pultok körül megszállott gyűjtők, standról-standra parolázó bennfentesek és szerényebben érdeklődő rajongók jöttek-mentek a Millenáris Fogadóban már a kora délelőtti órákban is, a létszám pedig később még nőtt is, bár tumultuózus jelenetektől tartani nem kellett. A forgatagba keveredett egy-egy megrendítően élethű Boba Fett- és Supergirl-kosztüm is, a Lucky Luke- és Batman-füzetek lapozgatása közben pedig időről időre felzümmögött a háttérben egy piros fénykard is. Ez csak azt jelezte, hogy az 501-es Légió nevű jelmezes csapat Darth Vadernek öltözött tagjával fotózkodik egy látogató, de elhiheti mindenki: a hang akkor is ijesztő, ha tudjuk, hogy egy motor és egy sercegő mikrofon zajából keverte ki egy ügyes hangmérnök a hetvenes években. Szóval Sith nagyuraknak senki ne fordítson hátat, aki jót akar magának.

Az 501-es Légió egyébként egy nemzetközi szervezet, amelynek tagjait központilag ellenőrzik, úgyhogy egy hiba nem lehet a kosztümjükön – bár a nap folyamán megtartott jelmezbemutatón az is kiderült, hogy akik szeretnek hősnek öltözni (becenevükön a cosplayesek), azoknak ez nem kihívás, mert ha kell, egy héten át készítik maguknak a dresszt, és minden öltést kidolgoznak. Ez azonban csak egy a képregényes társadalom sok említett arca közül, a Hungarocomix ugyanis a jó ügyek szolgálatával sem maradt adós: a rendezvényen díjazták az év „igazi szuperhősét”, a bódvalenkei Freskófalu projektet beindító Pásztor Esztert, és mint kiderült, a munkáját a jövőben a Magyar Képregény Szövetség is segíteni fogja. Más szóval a szcéna nem csak akkor tudja komolyan venni magát, ha azt kell megbeszélni, hogy (idézem) X-23 kinek a női klónja az X-Menben – és tesz is róla, hogy ez mindenkinek világos legyen. Közben pedig még jól is érzi magát.

E jóérzés jegyében a Hungarocomixon az eddigieken felül volt kiállítás, kis- és nagyelőadás, konzoljáték (pazar látvány, amikor egy birodalmi rohamosztagos öklözi a levegőt az X-Box előtt) és rögtönzéses rajzolóverseny is, amelynek keretében a pihent agyú alkotók többek közt paprikastukkert és kolbászokat köpködő járművet terveztek egy elképzelt magyar szuperhősnek. Ami pedig az újdonságértéket illeti, bemutatkozott több friss kiadvány is a Besenyő család egy ideje már kapható képregényétől a Pinkhell antológia új számán át Szabó Levente steampunk művéig, az Irreverzibilisig, köztük a Párkocka.hu gyűjteményes kötete is, benne többek közt a csapat azon munkáival, amelyek a Hír24-en jelentek meg. Mint az egyik alkotó, Marabu kérdésünkre elmondta, régimódi rajzolóként a nyomtatott megjelenés neki személyesen is fontos volt – és a szerzőkkel lelkesen dedikáltató rajongók láttán az is egyértelműnek tűnt, hogy ezzel nem maradt egyedül.

Szintén a rendezvényen debütált nulladik számával az Árpa Attila és csapata által jegyzett Sötét kor című sorozat, amely az Attila hun király születése előtti, kevéssé ismert korszakban játszódik, és nem titkolt célja a világsiker. Mint az ötletgazda elmondta, a magyar megjelenéssel párhuzamosan az USA-ban, Kanadában és a Távol-Keleten is boltokba kerülő szériát körülbelül három évadra tervezik, és az a vágyuk, hogy később egy Trónok harca-szerű, külföldi gyártású tévésorozat alapjául szolgáljon a misztikus történet, amelyben szerepet kapnak a sámánok, a turulmadár és az első hátrafelé nyilazó lovas harcos is. Pár év múlva tehát akár az is megtörténhet a magyar képregénnyel, amit a nagy szavak hívei áttörésnek szoktak nevezni, de ennyire ne szaladjunk előre, hiszen azt a tegnapi nap is bizonyította, hogy a hazai színtér köszöni, jól van, és a remélhetőleg bekövetkező hatalmas nagy durranások eljöveteléig is bőven érdemes a figyelemre. Akár vastagkeretes geek-szemüvegen keresztül, vagy saját készítésű Darth Vader-sisak alól nézi az ember a világot, akár nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik