Kultúra

Érthetetlenül beszél a főgonosz az új Batman-filmben

Bemutatták a sajtónak a jövő nyáron mozikba kerülő Batman-film, A sötét lovag – felemelkedés nyolcperces felvezetőjét.

A hónap második felében a Mission: Impossible – Fantom protokoll egyes vetítéseihez kapcsolva a nagyközönség előtt is debütáló kisfilmről az újságírók részletes beszámolót nem közölhetnek, így a kritikákból csak annyit lehet megtudni, hogy túlnyomórészt egy repülőgépen játszódik, és a középpontjában a film főgonosza, Bane áll. Őt az utolsó percekre begyorsuló képsorokon néhány pillanatig Batman szétszakadt maszkjával a kezében is lehet látni, amit a MovieWeb kritikusa „rendkívül erőteljes” momentumként jellemzett.

A média képviselői nagyrészt elismerően, sőt többen kifejezetten lelkesen nyilatkoztak az előzetesről, az Empire magazin munkatársa például azt írta: „Az ember leginkább azt érzi a kisfilm után, hogy még többet akar látni, mégpedig azonnal”. Többen kiemelték, hogy tónusukban a képsorok különböznek a hatalmas sikert aratott A sötét lovagtól, és némi James Bond-hatás is érezhető rajtuk, valamint a rendező, Christopher Nolan másik filmjére, az Eredetre is emlékeztetnek. Sok dicséretet kapott az akció ritmusa és a feszült hangulat is, ugyanakkor van egy visszatérő negatívum is a kritikákban: az amerikai újságírók szerint a hang minősége gyenge, Bane mondatainak nagy része pedig egyszerűen nem érthető.

Ennek egyik oka az, hogy a figura hangját torzítja légzőmaszkja, a másik pedig az, hogy megformálója, Tom Hardy erős brit akcentussal beszél. Christopher Nolan az ezzel kapcsolatos kérdésekre érdekes módon azt válaszolta, hogy bár a hangot még javítani fogják, Bane részben szándékosan nem érthető, mert ez is hozzátartozik a karakteréhez. A rendező azt is hozzátette: számára a kép minden dialógusnál fontosabb, máskülönben a filmjeit akár rádiójátékokként is lehetne kezelni.

A sötét lovag – felemelkedés hazai bemutatójának időpontja 2012. július 26.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik