Kultúra

A tévében: az USA ára, Trianon legendái

Mennyit ér az USA? Mit csinál az utolsó ember? Egyedül vagyunk e világon? Trianonnak milyen legendái vannak?

Nem is olyan rég Kevin Cook végigjárta a fél világot, és kiszámította, mennyibe került a piramisok és egyebek felépítése. Most a Kíváncsiság mai epizódjában a milliárdos Donald Trump veszi nyakába Amerikát, hogy összeírja, mennyibe is kerül – Amerika. Minden ingó és ingtalan érték Trump jegyzetfüzetében végzi, hogy aztán kiderüljön, mennyit kell még fölvásárolni a tőkéseknek ahhoz, hogy minden a kezükben legyen. Egy kissé anyagias műsor – 21:00, Discovery Channel.

Akik szeretik az antiutópiás filmeket, most örülhetnek, mert az 1971-es The Omega Man remake-je, a Legenda vagyok. Ebben Will Smith az egyik utolsó embert alakítja a Földön, de New Yorkban biztosan, a többiekkel végzett a vírus, mellesleg kialakítván zombiszerű mutánsokat, akik persze az utolsó emberre vadásznak. A kihalt New York, Will Smith és kutyája, Will Smith és vére, melyből ellenszert kéne csinálni, hátha van még remény – egy próbát mindenképp megér. 21:15, Cool.

A Földön kívüli civilizációk nagy híve, népszerűsítőjük, az emberi kicsinység (és az ennek belátásában rejlő nagyság) nagykövete, Carl Sagan írta a Kapcsolat című film alapjául szolgáló könyvet, Robert Zemeckis rendezett belőle filmet, és sikerült megnyerni Jodie Fostert, Matthew McConaugheyt, James Woodsot, Angela Bassettet, David Morse-ot, John Hurtöt, hogy szerepeljenek benne – egy szuperprodukcióról van tehát szó. Amelyben az emberiség elcsíp egy rádióadást odaátról, egy jelet, ám ezzel rögtön hatalmas kétségek kezdik el gyötörni. 21:15, Viasat3.

Forgatókönyv: Radványi Géza, zene: Fényes Szabolcs, főszereplő: Páger Antal – jól ismert nevek a háború utáni magyar filmgyártásból. Ám ez a film még 1940-ben készült, abban az évben, amikor Magyarország a második bécsi döntés értelmében visszakapta Észak-Erdélyt, Székelyföldet. Az Erdélyi kastély erről is szól (ellentétesen: a trianoni döntés szerepel a filmben), de alapvetően dráma: az erdélyi grófot számos gond györtri, nehéz az élet, és a házassága sem békés öböl, ahová megfáradt hajóját bevezetheti. Hűségpróba, emberi próba egyszerre: Hunyady Sándor művét a Horthy-rendszerben kétségkívül propagandisztikusan és ideologikusan dolgozta fel Podmaniczky Félix, de azért maradt még némi hely a filmművészet saját törvényszerűségének is. Egy érdekes film 21:30-tól a Duna TV-ben.

És ha már Trianon: akkoriban számos legenda, vélekedés, pletyka terjedt el, miként az a nagy történelmi és egyéb traumák idején már törvényszerű (lásd még az 1954-es berni döntő utáni pletykák), hogy pl. Clemanceau utálta magyar menyét, ezért vesztettük el országunk kétharmadát stb. és ezek közül sok még a mai napig is közszájon forog. Ezeknek járt utána Ablonczy Balázs, és írta meg őket egy könyvben, meg persze a valóságtartalmukat is tisztázta. Csendes Csaba a Trianon legendái című dokumentumfilmjével azokra is gondolt, akik nem szeretnek olvasni, és a Duna TV, kiemelten a határon túli magyarság kulturális öntudatának örzője, formálója, bölcsen és nagy körültekintéssel 0:10-re műsorra vette, nehogy aztán még esetleg többen leszámoljanak ezekkel a sokszor önfelmentő, a hibát mindig kivülről és irracionális úton kereső magyarázatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik