Kultúra

A tévében: kövér panda, bosszúálló nők

A Kung Fu Panda mellett Kirk Douglas, Leonardo diCaprio, Jodie Foster és Rachel Weisz ragadja kezébe a kezdeményezést.

Shrek az ogrék csúfsága mögötti jóságot, Matuka a rozsdás vidéki együgyüség alatti emberséget mutatta be, Po, a panda pedig a pocakos Amerikának szól. A Kung Fu Panda ennek megfelelően hatalmas siker lett, nem mellékesen Jack Blacknek köszönhetően, aki a film cannes-i premierjén összemérte hasát az épp terhes Angelina Jolie-éval, és nyert. A duci panda kungfu-mesterré válásának népszerű verziója 20:05-kor kezdődik a TV2-n.

Hollywood aranykorába nyerünk bebocsáttatást, ha 20:00-kor a Duna TV-re kapcsolunk, ekkor kezdődik ugyanis A rossz és a szép című film, melynek központi figurája egy kiállhatatlan producer, akinek hárman is sokat köszönhetnek, ám az évek alatt meggyűlölték őt, s most itt lenne az idő, hogy viszonozzák az egykori segítséget – ha akarják. Az amerikai nábob, ez a nagy természetű, kegyetlen, de tehetséges ember Kirk Dougles hatalmas alakításában kel életre – Vincente Minelli filmjében Lana TurnerWalter Pidgeon és Dick Powell érdemel még említést.

Céljaiban mindenképp becsülendő a Véres gyémánt és személyesen Leonardo diCaprio igyekezete, hogy tudassa a világgal, milyen dolgok folytak Libériában a gyémántbányászat körül – ehhez egy dokumentumfilm nyilván kevés lenne, bár biztosan megrázóbb. Leo jelenléte tehát áldás és átok, hisz bár az emberekhez eljut az üzenet, a szépen elvarrt szálak után ez is egy akciódús film lesz tipikus amerikai értékekkel, némi kis csalással, jól megírt és kibontott lelki mozgatókkal – épp az az abszurditás veszik ki belőle, ami Afrikában mindenhol kisebb-nagyobb mértékben jelen van. Innentől viszont már a félig üres, félig teli pohár problematikája kezdődik… Tessék dönteni: 21:45, RTL Klub.

Amerikát ismeri ez a film is, de máshogy: a ház, a lakás olyan szentség az USA-ban, ami minden védelmet és tiszteletet megérdemel (a Frászkarika című filmben, emlékezzünk, még a vámpírnak is csak akkor lehet belépnie a házba, ha előtte beinvitálják, különben a küszöbön ácsorog). A külvilágtól való félelem is Amerika egyik nagy paranoiája, amit David Fincher Pánikszoba című filmje szépen használ fel, jelenít meg. A pánikszoba, a lakásom belsejében megbújó titkos, biztos rejtekhely egyébként hasonlít a kínai gondokodáshoz, ahol szintén a belső terek a fontosak, az egykori császári lakhely Tiltott Város is Peking közepén található. Jodie Fostert tehát megtámadják otthon, de lányával még be tud zárkózni a pánikszobába – és akkor most mi lesz. Fincher egyik nem rossz, de nem is legjobb filmje fojtogató légkörrel 21:55-től a Viasat3-on.

Végül egy érdekes film, a (nem teljesen komoly) thriller-verziója is lehetne George Miller Eastwicki boszorkányok című filmjének: két idegen nő egyszer csak elvághatatlan kapcsolatba kerül egy gyilkosság kapcsán, ami után lassan ráébrednek, együtt szinte legyőzhetetlenek. A férfi brutalitás alaptapasztalatával a hátuk mögött megkezdik leszámoló missziójukat. A Gyönyörű teremtmény két főszereplője Rachel Weisz és Susan Lynch, férfiak, reszkessetek. 0:10, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik