Kultúra

Tarr Béla-premier és életműbemutató Párizsban

November 30-tól vetíteni kezdik a francia mozik A torinói ló című Tarr Béla-filmet, decemberben a Pompidou Központ pedig a rendező teljes életművét bemutatja.

A Párizs kulturális életének fellegváraként ismert központban már ma elkezdődik a magyar művész munkásságát körbejáró Tarr Béla, az alkimista című rendezvénysorozat A torinói ló premier előtti vetítésével. Az eseményen Tarr maga is részt vesz, a hétvégén pedig mesterkurzust tart, és több filmjét személyesen mutatja be a párizsi közönségnek. Ezt követően december 3-tól január 2-ig teljes életművét műsorra tűzik az 1977-es Családi tűzfészektől A torinói lóig, és számos kísérőprogram is zajlik majd a kerekasztal-beszélgetésektől Jacques Ranciére professzor új Tarr-monográfiájának bemutatójáig.

Mindeközben a mozik folyamatosan vetítik majd A torinói ló című filmet is. A művet eddig Brazíliától Japánon, Kínán, Oroszországon és Spanyolországon át az Egyesült Államokig 39 ország forgalmazói vásárolták meg, és ennek kapcsán idén az isztambuli, dubrovniki, jeruzsálemi, újvidéki, jereváni, moszkvai, riói, Sao Paolo-i, moreliai és taipei nemzetközi filmfesztiválok is különprogramot szenteltek a rendezőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik