Kultúra

Az Arkansas folyót is becsomagolja Christo

Megvalósíthatja a kilencvenes évek eleje óta dédelgetett álmát Christo, a land art művész: 2014-re becsomagolhatja az Arkansas folyó egy szakaszát.

A bolgár születésű alkotó és Ken Salazar, az Egyesült Államok belügyminisztere kedden a washingtoni Nemzeti Galériában jelentette be, hogy hivatalosan is jóváhagyták a művész Over the River (A folyón át) című vállalkozását. Az installáció az Arkansas folyó egy 68 kilométeres szakaszán készül majd a tervek szerint Salida és Canon City között, és 2014 augusztusában két hétig lesz megtekinthető. A teljes távból közel 10 kilométert borít majd be ezüstcsomagolás, amit nyolc szakaszon húznak ki az Arkansas felső folyása fölött.

A 10 és 50 millió dollár közti összegbe kerülő projektet teljes egészében a 76 éves alkotó finanszírozza, aki tavalyelőtt elhunyt feleségével, Jeanne-Claude-dal többek közt a párizsi Pont Neuföt és a berlini Reichstagot is becsomagolta már. Mint Christo minden műve, ez is ingyenesen lesz megtekinthető, de az amerikai belügyminisztérium becslése szerint a több mint 400 ezer várható látogató miatt így is 111,3 millió dolláros bevételt hozhat. Az építés két évet, a bontás néhány hónapot vesz igénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik