Kultúra

Szétpucolta a drága műalkotást a takarítónő

Helyrehozhatatlan kárt okozott tisztítószereivel egy 200 millió forintnál is drágább installációban egy német takarítónő.

A dortmundi Ostwall múzeum túlbuzgó munkatársa azt hitte, hogy a megszáradt esőtócsa hatását keltő festékréteg piszok az Amikor elkezd beázni a plafon című alkotáson, és addig pucolta Martin Kippenberger művét, míg teljesen tönkre nem tette. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az installáció nem is a múzeumé, hanem egy magánszemélyé, de a tulajdonos a történtekhez képest higgadtan reagált: úgy döntött, hogy a “társalkotó által letisztázott” mű maradjon továbbra is része a kiállításnak.

A múzeum értetlenül áll a történtek előtt, ugyanis a vezetés a takarítóknak világosan értésére adta, hogy nem nyúlhatnak a műtárgyakhoz, sőt 20 centinél jobban meg sem közelíthetik azokat. Az eset egyébként nem precedensértékű: 1986-ban Düsseldorfban egy Joseph Beuys munkáját dícsérő zsírpacát tisztított fel véletlenül a takarítószemélyzet, és arra is volt példa, hogy egy installáció részét képező szemeteszsákot tényleg a kukába raktak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik